GÜNDEMMANŞETÜst Manşet

Japon Deprem Uzmanı Moriwaki, Depremden “Dersler Çıkarın”

Vandagündem- Van’da deprem konulu seminerde konuşan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, yaşanan depremlerden dersler çıkararak gelecek depremlere karşı önlem alınması gerektiğini söyledi.

 

 

Van’da depremle ilgili düzenlenen bir dizi seminere katılan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Mesut Özata Anadolu Lisesi’nde yaptığı sunumda, “Siz her zaman ‘Allah korusun tekrar böyle acı çekilmesin’ diyorsunuz, evet ama, yaşananları tecrübe olarak sonraki aşamalarda kullanmak lazım. Dua edin ama önleminizi de alın. Yani yaşanan depremlerden dersler çıkararak gelecek depremlere karşı önlem alınması gerekiyor” diye konuştu.

 

 

 

Van Büyükşehir Belediyesi (VBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı organizatörlüğünde Mesut Özata Anadolu Lisesi’nde “Deprem Eğitim Projesi” kapsamında, “Deprem Bilinci Hayat Kurtarır” konulu seminer düzenlendi.

Öğrenci ve öğretmenlerin katıldığı, VBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı’nın organizatörlüğünde, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) ve Afet İl Müdürlüğü’nün (AFAD) işbirliğinde düzenlenen seminerde, Yüksek Mimar, İnşaat Mühendisi Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, görsel eşliğinde sunum yaptı.

 

 

 

“BİLGİLENMEK GEREKİR”

Türkiye’nin de Japonya gibi bir deprem ülkesi olduğunu ve depremler konusunda iyi bilgilenmek gerektiğini belirten Moriwaki; “Çocuklarda bilgi tam yok, eğitim ve tahkikatları daha çok yapmak lazım. Aldıkları bilgilerle depremden kurtaracak birikime sahip olacaklar. Onun için mecburen bilgi almak lazım. Küçük bilgilerle kurtarılacak çok insan olur” dedi.

 

 

 

“TÜRKİYE’DE ÇOK BÜYÜK DEPREM YOK”

Türkiye’de büyük çapta fazla deprem yaşanmadığını anlatan Moriwaki, şöyle devam etti:

“Ben 1990 yılında Türkiye’ye geldim ve 2011 depreminden sonra 300 kereden fazla depremle ilgili seminerler verdim. Beni çağıran üniversitelere, liselere, ortaokullara ve ilkokullara yakınlık ve uzaklık mesafesine bakmadan gidiyorum ve seminer veriyorum. 2011 yılında siz de Van’da bir deprem yaşadınız. Bununla ilgili belediye de çalışmalar yapıyor ama başka şehirlerde bu kadar depremle ilgili çalışmalar yapılmıyor. Aslında Türkiye’de o kadar çok büyük deprem yok, yapılar inşaat mühendisleri tarafından düzgün yapılmaya çalışılıyor.”

 

 

 

DUA EDİN AMA ÖNLEM DE ALIN!”

Yaşanan depremlerden dersler çıkararak gelecek depremlere karşı önlem alınması gerektiğini ifade eden Moriwaki, şunları söyledi:

“Türkiye deprem konusunda daha hazır değil. Yani siz her zaman ‘Allah korusun tekrar böyle acı çekilmesin’ diyorsunuz, bu böyle olmaz yaşananları tecrübe olarak sonraki aşamalarda kullanmak lazım. Biz ise Japonya’da depremin hasarı nasıl oluyor bunlar için hesaplar yapıyoruz. Bunun için Japonya’da hükümet, belediye ve halk yani herkes bunun için çalışıyor. O nedenle dua edin ama önlem de alın.”

Deprem anında dikkat edilmesi gerekenleri de öğrencilerle paylaşan Moriwaki, “Depremde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar panik olmamak, elimizle ağzımızı kapatmak ve sakin olmak” diye kaydetti.

 

 

 

MİYAZAKİ’YE ÖVGÜ

Sunumunda, 2011 yılında Van depreminde hayatını kaybeden Doktor Atsushi Miyazaki’den de övgüyle söz eden Moriwaki, şu ifadeleri kullandı:

“Bayram Oteli’nin olduğu yere gittim. Daha önce ki gelişimde de gitmiştim. Ve orada dua ettim. Miyazaki dünyanın her yerinde yardım yapmak için yaşıyordu. Ben Miyazaki’nin ailesiyle de görüştüm. Her zaman Miyazaki’yi anlattım ve anlatmaya devam edeceğim. Miyazaki ile birlikte Van’da görev yapan Miyuki Konnai iyileşip Japonya’ya döndükten sonra sürekli Van’a gelip, Van’da çalışmak istediğini söyledi. İnsanlar saatlerce kaldığı enkazın olduğu yere neden gitmek istediğini sorduğunda, ilaç ve yardım götürme sözü verdiğini ve bu sözünü yerine getirmek için geri dönmek istediğini söyledi.”

 

 

 

VAN YYÜ’YE GEÇTİ

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, daha sonra Van YYÜ’ne geçerek Mühendislik Fakültesi’nde düzenlenen “Deprem afetine hazır mıyız?” konulu konferansa katıldı.

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, üniversiteden akademisyenler ve çok sayıda öğrencinin katıldığı konferansta Moriwaki, deprem bilinciyle ilgili, depremde alınacak tutum ve önlemlerle ilgili eğitim verdi.

Depreme dayanıklılık açısından Türkiye’deki asma köprülere de değinen Moriwaki, şunları söyledi:

“Dünyanın en uzun asma köprüsü Japonya’nın Akashi-Kaikyo Köprüsü olarak biliniyor. Asma köprü 4 kolon üzerinde olan köprülerdir. Akashi-Kaikyo köprüsü dünyanın en uzun asma köprüsü ama Çanakkale’deki köprü 2 bin 23 metre olacak. Artık bu birinciliği size teslim edeceğiz.”

Kaynak: Prestijgazatesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir