MANŞETSİYASET

Hükümet adım atmazsa süreci askıya alırız

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, hükümetin 1 Eylül’de adım atmaması durumunda süreci askıya alacaklarını belirterek, Bu süreç tamamen bir oyundan tasfiyeden ibaret olduğunu düşüneceklerini söyledi.

Kısa süre önce Kandil’e giderek KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık ile görüşen Akil İnsanlar Heyeti’nden Celalettin Can, yaptığı görüşmelerle ilgili Taraf gazetesinden Mert Eskisındı’ya konuştu.

 

Celalettin Can’ın aktarımına göre Cemil Bayık, AKP’nin 2012 yılında kendilerini tasfiye etmeye çalıştığını ancak bunu başaramadığını, kendilerinin ise 2013 yılı için ciddi bir hazırlık yaptıklarını, Türkiye tarafında şehirleri de kapsayacak bir şekilde sonuç almaya yönelik darbe vurmaya hazırlandıklarını söyledi.

 

‘GÜVENSİZLİK ARTTI’

 

Bayık söz konusu hazırlıkları Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan barış için el uzatması, Başbakan Erdoğan’ın da bu eli tutması ardından durdurduklarını belirterek şöyle dedi: “Ateşkes kararı, elimizdeki esirlerin bırakılması, gerillanın geri çekilmesi bu süreci takip etti ve süreç halen devam ediyor. Aramızda tarihsel ve güncel yaşanmışlıklardan kaynaklı toplumsal, siyasal güvensizlikler var. Dolayısıyla sorunun esasına yönelmek için gerekli olan ‘Güven Verici Adımlar’ın tek yanlı kalmaması gerekiyor. Ama hükümet verdiği sözlerin hiçbirini tutmayınca zaten hâlihazırda var olan güvensizlik arttı.”

 

‘AKP’Yİ DEMOKRASİYE ÇEKMEK İSTİYORUZ’

 

Öcalan’ın istediği 8 komisyonun 15 Ekim’e kadar kurulması istediğini belirten Bayık, bunun yapılmaması durumunda “Bu süreç tamamen bir oyundur ve bizi tasfiye etmeye çalışıyorlar’ diye düşüneceklerini söyledi.

 

“Öcalan, sekiz komisyon kurulmasını önerdi. Bunlar Hukuk Komisyonu, Sosyo- Ekonomik Komisyon, Misak-ı Milli Komisyonu, Kadın Özgürlüğü Komisyonu, Ekoloji Komisyonu, Sivil Toplum Komisyonu, Güvenlik Komisyonu, Hakikatleri Araştırma ve İzleme Komisyonu. 1 Eylül’de bu komisyonların kurulacağı yönünde açıklamaların yapılmasını, 15 Ekim’e kadar da komisyonların kurulmasını istedi. Biz şimdi bekliyoruz. Bunu yapmazlarsa ‘Bu süreç tamamen bir oyundur ve bizi tasfiye etmeye çalışıyorlar’ diye düşüneceğiz. Biz Kürt sorununun savaşla değil siyasetle çözülmesini istiyoruz. AKP’yi demokrasiye çekmek istiyoruz. Toplumun bu konuyu konuşması ve tartışması bizi umutlandırıyor.”

 

‘SÜRECİ ASKIYA ALIRIZ’

 

Bayık, 1 Eylül’de açıklama yapılmaması durumunda neler yapacakları konusunda ise şunları kaydetti:

 

“Süreci askıya alırız, bunun son derece zengin ve yaratıcı yolları var. Gerillanın geri çekilmesinin yavaşlatılmasından tutun da çekilmenin durdurulmasına, bütün Türkiye’ye yayılan serhıldanlardan, görüşmelerin durdurulmasına, Kürdistan’ın diğer parçalarında AKP politikalarına karşı siyaset geliştirilmesine kadar daha akla gelmeyen birçok yol ve yöntem geliştirilebilir.

 

‘SİLAHLI MÜCADELEYİ ŞU AN DÜŞÜNMÜYORUZ’

 

Silahlı mücadeleyi şu an düşünmüyoruz. Kafamızda öyle bir şey yok ama biz her zaman her türlü gelişmeyi karşılayacak örgütsel düzeyi yakalamış durumdayız. Süreci askıya alırız. Mesela gerilla yavaş çıkar veya çıkışı durur, diyaloglar kesilir, kitle hareketleri örgütlenir ama silahlı mücadeleyi düşünmüyoruz.”

 

‘BİZ DEDİĞİNİ YAPAN, YAPTIĞININ DA ARKASINDA DURAN BİR HAREKETİZ’

 

PKK’nin yaptığı açıklamaların ‘şantaj’ olarak algılanmasına da değinen Bayık, “Bizim şantaja ihtiyacımız yok. Biz dediğini yapan, yaptığının da arkasında duran bir hareketiz. Asıl başkaları bize şantaj yapmasın. Biz her zaman her şeyi yapmaya hazır şekilde organize olduk her şeye hazırız. Şu anda Abdullah Öcalan süreçten çekildiği takdirde ne olacağı hiç belli olmaz” dedi. TARAF

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir