Enel HakYazarlar

1917 DE ERZİNCANDA KURULAN HALKLAR MECLİSİ

Osmanlı 1876 da İstanulda bir meclis kurdu. Osmanlı hükümdarın
belirlediği vekil adayları hepsi ya aşiret reisleri yada toprak ağalarındaoluşuyordu. Bir kaç defa kapandı geri açıldı, en son 1914 te İttihat terakifırkası meclisi mepusu topladı, 3 general kendini seçtirdiler. Enver, Talat,ve yusuf, Padişahın yetkilerini elinde aldılar. 1 nci dünya savaşıbaşlamıştı.

Kısaca o dönemlerde neler oldu bir göz atalım. Osmanlı devleti heryerde tokatyemişti. balkanlarda, kafkaslarda, ortadoğuda, Bazı arap toprakları halen işkal altındaydı. Yeni sahneye çıkan Almanlar, dünyadaki enerji ve doğalzenginlik kaynaklarını tek başına kontrol etmek istiyorlardı. Osmanlı iseçöküş dönemine girmişti.

Memurlarına verecek parası olmadığı için sistem tümde çökmek üzereydi. Hata dış ülkelere borçlanmıştı. Borcunu geri ödeyecek
parası yoktur. Ordusu dağılmak üzereydi. Çağın getirdikleri yeniliklerde çok uzaktı. Eski savaş yöntemleri ile hareket eden, bir durumdaydı.

Almanlar bu durumu çok iyi gördükleri için, Dağılmakta olan Osmanlıyıve ordusunu kendi çıkar ve amaçları doğrultusunda kulanmak için ellerisıvadılar. Orduyu yenide modernleştirmeye çalıştılar. Silahlandırdılar.

ve orduyu eğitmeye başladılar. İttihat terakiyi kuran almanlardır. Almanlar bide istibarat teşkilatı kurdular, MAH teşkilatı, (Milli Amale Hizmet) eleman sayısı 30 bine çıkarıldı. Bu teşkilatı kuran Almanlardır. Alman istibaratı bu teşkilata aldığı elemanları yetiştiriyordu. Kendi çıkarları için kulanacaktır.

1914 te 3 general kendilerini mecliste sectirince padişahın bütün yetkilerinielinde aldılar. Sahip oldukları toprakları tümü ile almanların hizmetine verdiler. Türk genel kurmay başkanı Almandır, Deniz kuvvetler komutanı Almandır.

Almanlarla bu generallerin anlaştıkları şuydu, Almanlar savaşı
kazanırsaki herkes kazanacak gözle bakıyordu. Kafkaslarda bir Türkcü Turancı devlet kurulacaktı. Rusları kontrol altına almak için bu şarttı.

Şimdi gürcistan, ermenistan, azerbeycan, türkmenistan, ve daha müslümanolan halklar bunun içine dail edilecekti, almanlar kuracağı bu yeni devletin kontrolünü türklere vereceklerdi. İttihat teraki Almanlarda aldığı bu destekle, Anadoluda etnik temizliğe başladı tek ırk yaratıp Almanların hizmetine sunmak için.

Almanlar bu etnik temizliğe tam destek verdiler. 1915 yapılan
Ermeni soykırımı Almanların desteği ile gerçekleşti. Sırada Rumlar, suryaniler, Aleviler ve Kürtler vardı. Osmanlı baya umutlandı bu gelişmelerde kaybetikleri toprakları bu sayede geri alırız hayaline girdi. Osmanlının kendince bir gücü olmadığı için sanki taraf değilmiş görüntüsü vermeye çalışıyordur.

Özal döneminde, Çoğu ABD savaş ucakları incirlik üsünde kalkıyor, sanki taraf değilmiş gibi, CNN de yapılan canlı yayında ucakların incirlikte kalktığını bütün dünya izlerken, içerde, Özalın verdiği emirle önce bu canlı yayın banda alınıyor sonra türkiye ile ilgili bölümler kesildikten sonra sanki direk canlı yayını veriyor
görüntüsü veriyordu türk tv lerinde. Kaynak, Can Dündar.

Yapılanbu sahtekarlık sonrası çalıştığı TRT de ayrılıyor. Alman savaş gemileri karadenizde bulunuyor, osmanlı hemen sahte bir belge göstererek sanki o savaş gemilerini satın almış gibi gösteriyordu.

Tabiki ingilizler, Fransızlar, ve Ruslar bunu yemedi.

Türkiyeyi Almanlarla taraf olmak ve ermeni soykırımını yaptığı için,
cezalandırmak için, işkal hareketleri başlıyor. 1916 da Çarlık Rusyası doğu da işkale başlıyor Kürt ilerini işkal ediyor. İngilizler, fransızlar, ve yunan türkiyeyi işkal altına alıyorlar.

1917 de Lenin Rusyada devrim yapınca, Türkiyedeki komut veren çarlık rusyasına ait komutanları sorgulamak için, Rusyaya götürüyor. Yeni komutanlar atıyor. 1917 de Erzincanda, Halklar meclisi kuruluyor.

Rus devrim subayları defalarca halkı toplayıp amaçlarının işkal olmadığınıburaya yapılan işkalin Çarl tarafında yapıldığını dile getiriyorlar. Şimdiki amaçlarının Erzincanda halklar meclisini kurup, Kürt, Ermeni, ve Türkleri temsil edecek yeni bir yapılandırmayı gerçekleştirmek olduğunu ifade ediyorlar.

1 yıl boyunca Rus askerleri, Doğuda, koperatif çalışmalarını
başlatıyorlar. Kollektif ilişkilerin gelişmesi için plan ve projeler üretiyorlar, Çok güzel çalışmalar yapıyorlar. Nedense 1918 de bütün bu faliyetleri bırakıp gidiyorlar. Neden bu faliyetler bırakıldı, net bir açıklama yapılmıyor.

Enel Hak 24.02.2013

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir