MANŞETÜst Manşet

Vanlı çocukların fotoğrafları kitaplaştırıldı

VAN – Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerin ardından konteyner kentlere yerleşen çocukların çektiği fotoğraflar albüm olarak basıldı.

18 Şubat-6 Mayıs tarihleri arasında 3 ayrı mahallede Van Belediyesi’nin çocuklar için kurduğu etkinlik çadırlarında 9-14 yaş arasında 40 çocuk ile yapılan fotoğraf atölyesinden elde edilen çalışmalar kitap haline getirildi.

Kitapta yer alan bütün fotoğraflar ve fotoğraf hikayeleri çocukların çektiği fotoğraflardan oluştu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Van Belediyesi, Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, Doğubayazıt Belediyesi ve Van Fotoğrafçılar Kulübü’nün ortak çalışması olan projeye Merhan Anık danışmanlık yaptı. 3 ay boyunca devam eden atölyede, Selim Yıldız, Orhan Özdoğan ve Rıdvan Doğan koordinatörlük görevlerini üstlendi.

Çocuklara eğitim veren fotoğraf sanatçısı Selim Yıldız’ın girişimleriyle fotoğraflar, “Çocukların gözleri ile bakmak ve anlamak” adıyla fotoğraf albümünde birleştirildi. Fotoğraf albümleri, daha önce Diyarbakır, İstanbul, Van, Tekirdağ ve Ankara gibi şehirlerde Vanlı çocukların katılımıyla sergilenmişti. Bastırılan albümler ücretsiz olarak kurumlara ve sivil toplum örgütlerine dağıtıldı.

Fotoğraflar bianele kabul edilmedi!

Yaşanan deprem felaketinden bu yana çocuklara fotoğraf çalışmalarının yanı sıra, güven oyunları, kartonlardan kadraj, çiçek dürbünü, teleskop, kaideskop ve kamera obscura gibi eğlenceli ve öğretici argümanlar kullanılarak atölye çalışmalarını zevkli hale getirerek deprem psikolojisini atmalarını amaçladıklarını belirten Yıldız, çocuklara verilen fotoğraf ve teknik eğitimin ardından, yaşadıklarını yansıtmak ya da paylaşmak istedikleri her şeyi çekmeye çalışarak fotoğraf sergisinde başarılı olduklarını belirtti.

Sergiden sonra çok zor şartlara rağmen çekilen fotoğrafları ölümsüzleştirmek için “Çocukların gözleri ile bakmak ve anlamak” adıyla fotoğraf albümünde birleştirdiklerini dile getiren Yıldız, “Çocukların görme, anlama yeteneklerinin kalıcılaşması hem bizleri hem de çocukları çok sevindirdi. Belki yıllar sonra bu ve buna benzer çalışmaların değerini daha fazla anlayacağız. Kitapta da yer alan eserlerde görüldüğü gibi çocuklar hem yazdıklarıyla hem de çektikleriyle yaşadıkları coğrafyanın bütün sorunlarına dikkat çekti. Felaket, kent yoksulluğu, çaresizlikten, siyasi mesajlara kadar fotoğrafın itiraz etmenin dili olduğunu yansıttılar. Çocukların bu çalışması 2012 Uluslararası Çanakkale Çocuk Bianeli’ne, birkaç politik fotoğraf yüzünden kabul edilmedi” diye konuştu.  DİHA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir