MANŞETSİYASETÜst Manşet

‘Raporun açıklanmaması soruşturmalıktır’

ANKARA – BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ile BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, BDP Genel Merkezi’nde Diyarbakır’da 15 Şubat protestosunda panzerin çarpması sonucu yaşamını yitiren Şahin Öner’e ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Beştaş, Öner’in polis panzeri tarafından ezilerek öldürüldüğünü ve bunun çok vahim bir durum olduğunu belirterek, “Türkiye kamuoyunun gündemine doğru bir şekilde yansımadı. 4 ajans hemen ‘elinde bomba patladı’ diye haber geçti. Ancak daha sonra farklı basın organlarında fotoğraflar yayınlandı ve akrep tarafından ezildiği yönünde haberler yayınlandı. Olayın hemen ardından valiliğin yaptığı açıklamanın esas alınması doğru değildir. Bir ölüm olayında hemen daha hiçbir araştırma yapılmadan böyle bir bilginin verilmesi çok yanlış bir durumdur. Bomba diyorsunuz ancak fotoğraflara bakıldığı zaman patlama izi görülmüyor zaten” dedi.

‘Otopsi raporunun açıklanmaması soruşturmalıktır’

Beştaş, Roboski gibi daha önce yaşanan ölüm olaylarında yaşanan sürecin burada da yaşanmasından dolayı kaygılı olduklarına işaret ederek, “Diyarbakır’da Özgür Arda’da ‘kaçarken vuruldu’ diye kamuoyuna yansıtıldı. Ancak o dönem yaptığımız incelemelerde de verilen bilginin yanlış olduğu ortaya çıkmıştı. Öner’e ilişkin birçok görüşme yaptı. Henüz otopsi raporu aileye ve onun tuttuğu avukatlara verilmiş değil. İçeriğinden haberimiz yok. Otopsi raporunun gizlenmesi bizim kaygılarımızı arttırıyor. Otopsi raporunun hukuka göre aileden gizlenmesi söz konusu değildir. Bu rapor neden saklanıyor. Savcılık bunu anında paylaşmalıdır. Bunun paylaşılmaması bile başlı başına soruşturmalıktır” ifadesini kullandı.

‘Kürdistan dışında bir ilde olsaydı böyle mi olacaktı’

“Bu cinayet Kürdistan dışındaki bir ilde olsaydı acaba böyle mi olacaktı” sorusunu yönelten Beştaş, yaşananın basit ve sıradan bir ölüm olmadığına işaret etti. Beştaş, “Her geçen gün yeni olaylar yaşanıyor. AKP’liler sürekli konuşmalarında ‘asit kuyularını aştık. Faili meçhuller yok’ gibi ciddi iddialarda bulunuyorlar. Ancak bunların doğru olmadığını bizzat bize yaşanan ölümler gösteriyor. Roboski bunlardan en önemlisi olarak önümüzde duruyor. Şahin Öner’in öldürülmesi de bunlardan bağımsız değildir. Son 10 yılda toplumsal olaylarda 70’e yakın yurttaş yaşamını yitirdi” dedi. Beştaş, polis cinayetlerinin ardından polislere cezasızlık politikası uygulandığına işaret etti.

‘Açıklama yapılmazsa fail hükümettir’

Beştaş, yaşanan ölümlere dair AKP hükümetinden açıklama beklediklerine vurgu yaparak, “Bunun artık zamanı gelmiştir. Açıklama yapılmazsa bu işin faili hükümettir. Her gün yeni bir ölüm ile karşılaşıyoruz. Şahin Öner ve diğer ölüm oranlarında artık kamu vicdanı kaldıramıyor. Öner’in annesinin yaşadıklarını kim anlayabilir” diye konuştu.

Beştaş’ın ardından konuşan BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken ise, Öner’in öldürülmesinin ardından yetkililer ile konuştuklarını konuyu da Meclis gündemine taşıdıklarını belirterek, “Faillerin cezalandırılmaması Kürt halkının vicdanında önemli tahribatlar yarattı. Kürt halkı bir yandan bu acıları yüreğinde yaşıyor bir yandan da devletin sorumsuzluğunu ciddi bir şekilde karşısında görmektedir. Beklediğimiz açıklamalar hükümet kanadından halen gelmedi. 19 yaşındaki bir genç bilinçli bir şekilde katledildi” şeklinde konuştu. Baluken, konunun sonuna kadar takipçisi olacaklarına işaret etti. AKP’nin 15 Şubat öncesi mesaj verdiğini kaydeden Baluken, “Bize ‘Demokratik haklarınızı kullanırsanız bunlar olur’ demek istiyorlar. Bu süreçte AKP’nin dışarıda uyguladığı politikaları da değiştirilmelidir” diye konuştu. Baluken, AKP’nin demokratik eylemler konusunda yasaları çiğneyen bir tutum içinde olduğunu kaydetti.

‘Partimiz 4 eş başkanı yetkilendirmiştir’

Açıklamanın ardından Baluken ve Beştaş gündemdeki konulara ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. “İmralı süreci” olarak tanımlanan sürece ilişkin soru üzerine Baluken, “Hükümet yeni sürece denk düşen adımları atmalıdır. Görüşmenin geciktiğini ve aradaki sürenin heba edildiğini düşünüyoruz. Süre uzadıkça sürecin baltalanacağı kaygısını taşıyoruz. AKP’liler ile görüşmeler oldu ama somut bir gelişme bugüne kadar sağlanamadı. Bu isim tartışması yapay bir tartışmadır. Kamuoyu önünde bir tartışma olacaksa çözüm önerileri tartışılmalıdır. BDP olarak bu sürecin destekçisi konumundayız. 2 günlük bir tartışma yürüttük. Meclis’te ve MYK’de. Tartışma sonucunda 4 eş genel başkana tam yetki verildi. Onlar yetkilidir ve çalışmalarını sürdürüyorlar. Hükümette artık bir an evvel adım atmalı. Bu hafta içinde bu yapay krizin aşılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Baluken, İmralı’ya gideceklerden bazılarının isimlerinin medyada yer almasına ilişkin ise, “Zaman zaman hükümet yetkilileri ile arkadaşlarımız görüşüyorlar. Ancak biz isimler üzerinde takılıp kalmıyoruz. Görüşmeleri sürdürüyoruz. Basında bazı isimleri okuyoruz. Ama sorun isimler değil krizin aşılmasıdır” dedi. DİHA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir