DÜNYAMANŞETSİYASET

Öcalan topu Türkiye’nin sahasına attı

Kürt parlamenter Dr. Mahmut Osman, PKK’nin esir askerleri bırakmasının ve ateşkes ilan etmesinin olumlu adımlar olduğunu, ama geri çekilme için Türk devletinin adımlarının beklenmesi gerektiğini söyledi.

HEWLER – PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 21 Mart tarihinde Diyarbakır’da gerçekleştirilen Newroz kutlamasında okunan mesajı yankısını sürdürürken, Kürt Parlementer Dr. Mahmut Osman mesaj, PKK’nin ilan ettiği ateşkes ve geri çekilmeye ilişkin DİHA’nın sorularını yanıtladı.

Kamuoyuna yansıdığı kadarıyla Türk devletiyle PKK Lideri Abdullah Öcalan arasında uzun süredir devam eden bir görüşme trafiği vardı. Bu görüşmelerin sonucunda Öcalan herkese hitaben bir mesaj gönderdi. Siz Öcalan’ın Diyarbakır Newrozu’nda açıklanan bu mesajını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Benim Kuzey Kürtleriyle ilişkim ve diyaloğum uzun süredir var. PKK’yle, BDP’yle ve diğer partilerin hepsiyle. Tabi ki bizim temel hedefimiz barışın olmasıdır. Çözüm olmasıdır. Kuzey Kürtleri Kürt halkının neredeyse yarısıdır. Önemlidir. Eğer Kürt sorunu Kuzeyde çözülürse, İran, Suriye ve Irak’taki Kürtler üzerinde de olumlu etki yapar. Biz bu esasa göre sürekli tartışıyoruz. Ama biz öncelikli olarak Öcalan’ı özgürleştirmelerini istiyoruz. Ondan sonra PKK, BDP vs. işte Kürt denilen herkesle müzakere yapılmasından yanayız. Ki sorun çözülsün. Ama onlar Öcalan ile zindanda görüşüyorlar. Bu doğru değil bence. Çünkü zindanda olan insan doğru tartışamaz. Çünkü baskı altındadır. Türk devletinin baskısı altındadır. Örneğin ben senin tutuklun olsam sen gelip benimle görüşsen bu senin meslahatinedir, benim değil. Bundan dolayı Öcalan ile Türk hükümeti arasında ne konuşulmuş bilmiyoruz. Bazı şeyler perde arkasında olmuş, bunlar nedir bilmiyoruz. Bunun üzerine Abdullah Öcalan o mesajı gönderdi. Bana göre Öcalan’ın mesajı barış için çok iyiydi. PKK’nin elindeki Türk askerlerini serbest bırakması çok iyi, savaşı durdurmak iyi. Ama ben gerillaların Türkiye sınırının dışına çıkarılmasından yana değilim. Bence bunun için erkendir. Şimdilik gerekli de değil. Çünkü sen ilk hamle olarak savaşı durdurursun, esirleri bırakırsın. Sonra bakarsın hele Ankara ne yapacak. Ankara eğer pozitif hamleler yaparsa sen de ondan sonra başka pozitif hamleler yaparsın. Sen tek taraflı her şeyi yaparsan, ama karşı taraf hiçbir şey yapmazsa bu olmaz.

‘Öcalan topu Türkiye’nin sahasına attı’

Öcalan verdiği mesaj ile topu Türkiye’nin sahasını attı. Kürtler her şeyi yaptı, şimdi top Ankara’nın sahasında. Kürtlerin yapacağı daha fazla bir şey kalmadı. Türkiye’nin bundan sonra ne yapacağına bakmak gerekir. Öcalan’ı özgürleştirecekler mi? Binlerce tutuklu var, onları özgür bırakacaklar mı? Anayasayı değiştirecekler mi? Anayasalarında Kürtlerden hiç söz edilmiyor, Meclis’te Kürtlerin haklarının nasıl korunacağından söz edecekler mi etmeyecekler mi? Biz Türk devletinin ne yapacağını bekliyoruz. Türk devletinin tutumunun olumlu mu yoksa olumsuz mu olacağına bakmamız gerekir.

Ama Türkiye’de başbakanından tüm bakanlarına kadar bakıyoruz gündemlerinde Amed Newroz’unda neden Türk bayrağı yokmuş da Öcalan’ın posteri kaldırılmış. Türkiye’nin esas gündemi bu olmuş. Bunun dışında bir şey konuşulmuyor. Biz Türk hükümetinin ne yapacağını bekleyeceğiz. Türk devleti barış için adım atarsa çok iyidir. Barış bizler için olduğu kadar onlar içinde gerekli. Bunun başarılmasını da diliyoruz. Bu konuda ben böyle düşünüyorum.

‘Kürtlerin ulusal birlik için ulusal bir konferansa ihtiyaçları var’

Aynı mesajda birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları da vardı. Siz bu mesajları nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konuda sizin mesajınız nedir?

Benim mesajın odur ki, Kürtler kendi aralarında birlik olsunlar. Bugün ulusal çalışmaların günüdür. Çünkü Kürt hareketi büyümüş. Biz Iraklı Kürtlerin de Irak hükümetiyle sorunları var. Kuzey Kürdistan’da yine öyle. Rojava’da öyle. Rojava’da Kürtler kendi bölgelerini idare edecek düzeye geldiler. Belki Rojhılat’ta çok fazla bir şey yok, ama herkes şimdiden İran’dan söz ediyor. Bundan dolayı sorunlarımız büyümüş. Her parça da sorunlarımız değişmiş ve gelişmiş. Bundan dolayı da Kürt liderlerin bütün parçalarda birbirine yardım etmesi, ulusal bir çalışma yürütmeleri lazım. Bugün ulusal bir kongrenin yapılmasının zamanıdır. Ulusal kongrenin yapılması için tüm partilerin ulusal bir strateji geliştirmesi gerekir. Birlikte yaşadıkları devletler ile diyalog, barış ve kardeşliğin gelişmesi için bir strateji geliştirmek gerekir. Çünkü Kürtlerin birbirine yardım etmesi bu dönemde çok önemli. Kürt ulusunun kendi kaderini tayini için bir çözüm bulunmalı. Kürt, Türk, Arap, Fars arasında çok büyük fark yok. Ama bizim de kendi kaderimizi tayin hakkımız var. Bugün birlik olup, ulusal çalışmaları güçlü yapmamız ve birbirimize yardım edip, barış, diyalog ve çözüm için ulusal bir program oluşturmamız gerekir. Ki, Kürt halkı kendi kaderini tayin edebilsin ve başarıya ulaşabilsin. DİHA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir