MANŞETSİYASETÜst Manşet

Kürtler ötekileştirilmek isteniyor

MARDİN  “KCK” ana davası kapsamında 3 yılı aşkın süre tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk, cezaevinde geçen 3 yılı DİHA’ya değerlendirdi. Türk, “KCK” adı altında yapılan operasyonların siyasi olduğunu belirterek, bu operasyonların hiçbir hukuki tarafının olmadığını vurguladı. Operasyonlar sonucunda gözaltına alınan ve tutuklanan herkesin dosyasında suç teşkil eden somut bir delile rastlanmadığına dikkat çeken Türk, gözaltına alınan ve tutuklananların yüzde 95’inin hiçbir şekilde şiddete başvurmadığını ifade etti. Türk, dava dosyalarındaki delillerin ise ortam dinlenmesi ve telefon görüşmeleri olduğunu kaydetti.

‘Anadilde savunma yapmak için para vermek insani değil’

Yargılananların anadilde savunma hakkı talebinin yargılanmayı kilitlediğini dile getiren Türk, “Tutuklular, gözaltı ve mahkemelerde anadilde savunma yapmak istedi; ancak son sürece kadar Kürtçe dili sürekli olarak inkar edildi. Türkiye’nin birçok cezaevinde siyasi tutukluların 68 günlük açlık grevi ve ölüm oruçları eylemi sonucunda hükümet, anadil üzerindeki baskıyı yumuşatmak zorunda kaldı. Bugünkü hükümetin yasalar ile anadilde savunma yapmak isteyenlerden tercümanlık parası alınmasını insani görmüyorum. Anadilinde kendini savunmak için para vermeyi bir insanlık ayıbı olarak görüyorum. Herkes özgürce anadilinde savunma yapabilmeli” dedi.

Türk, tutuklanma ile özgürlüklerinin ellerinden alındığını belirterek, tutuklu kaldığı cezaevindeki her bir odada 3 kişinin kaldığını, ancak tutuklamaların fazla olması nedeniyle bu sayının 6’yı bulduğunu söyledi. Türk, bundan dolayı tutsakların yatmak için zorluk yaşadığını ifade etti.

‘Kürtler ötekileştirilmek isteniyor’

Türk, mahkemelerde Kürtlerin ötekileştirildiğini kaydederek, “Ailelerimizle yaptığımız telefon görüşmelerinde akşam yemeği için istenilen domatesler bomba olarak kayıtlara geçti. Bu hayali suçlamalarla 10 bin Kürt hala cezaevlerinde tutsak. Cezaevi ve mahkemelerde Kürt olduğumuz için sürekli ötekileştirildik. Halkın iradesi olan Kürt temsilciler, cezaevlerinde ve mahkemelerde yetkili merciler tarafından sürekli olarak baskı altına alınmaya ve ötekileştirilmeye çalışıldı” diye konuştu.

‘Halkın desteği ile belediye ayakta kaldı’

Siyasi soykırım operasyonlarında kendisi dahil 29 belediye meclis üyesinden 25’inin tutuklaması ile belediyenin adeta boşaltılmak istendiğini hatırlatan Türk, belediyede yeterli sayıda meclis üyesi kalmadığı için toplantı bile alamadıklarını vurguladı. Tüm baskı ve tutuklamalara rağmen belediye çalışanlarının halka hizmet vermeye devam ettiğini belirten Türk, yüzde 78 oyla seçilmiş iradenin hukuki olmayan nedenlerle tutuklanması ardından halkın belediye ile bir olup belediyeyi ayakta tuttuğunu ifade etti. İçişleri Bakanlığı tarafından hala görevine iade edilmediğini söyleyen Türk, her şeye rağmen halka hizmet vermeye devam edeceğini dile getirdi. DİHA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir