EKONOMİ

Boğaziçi ve Akdeniz EDAŞ’ta imzalar atıldı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “21 elektrik dağıtım şirketinin haziran sonunda veya bilemediniz temmuz sonuna kadar tamamının özel sektör eliyle yürütüldüğü bir noktaya gelmiş olacağız” dedi.

Boğaziçi ile Akdeniz EDAŞ’ın özelleştirilmesinden 2,5 milyar dolar gelir elde edilmesi bekleniyor.

Yıldız, Boğaziçi ile Akdeniz EDAŞ’ın hisse devir sözleşmesi töreninde yaptığı konuşmada, devrin sektöre ve ülkeye hayırlı olmasını diledi.

Türkiye’de 10 yıl önce kamunun enerjideki kurulu güçteki payının yüzde 62’lerdeyken şu anda özel sektörün payının bu noktaya çıktığını vurgulayan Yıldız, ülkenin büyüdüğünü, büyürken önemli bir değişim yaşandığını söyledi.

Türkiye’nin yakalanan siyasi istikrarla önemli mesafeler kat ettiğini dile getiren Yıldız, bunların gerekli ama yeterli olmadığını ifade etti. Yıldız , önümüzdeki 10 yıl için konulan hedefler çerçevesinde bu değişimin ve büyümenin devam edeceğini vurguladı.

AB üyesi ülkeler ve Avrasya coğrafyasında geçen yıl enerjide yüzde 0,5 küçülme yaşandığına işaret eden Yıldız, şöyle konuştu:

“Biz kurulu güçte yüzde 8,1, elektrik tüketiminde yüzde 5,2 civarında büyüdük. Yani Türkiye’nin ekonomik büyümesinden daha hızlı büyümek zorundayız. Niçin? Refah seviyesi elde edildikçe ve daha geniş kesimlere yayıldıkça elektrik kullanımının arttığını görüyoruz. Bu doğru bir şey. İsraf etmeden tasarruflu kullanarak ihtiyaçlarımızın tamamını karşılayarak bunu yapıyoruz.”

Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesiyle kamu eliyle yürütülen hizmetlerin artık özel sektör tarafından yapılacağını anlatan Yıldız, burada hisse devri olduğunu, varlık satışı yapılmadığını söyledi. Yıldız, şunları kaydetti:

“2036 yılına kadar bütün yapılan yatırımlar, bundan sonra yapılacak yatırımlar, trafolar, elektrik direkleri, hatlar ne varsa kamu adına yapılan yatırımlardır. Performans burada önemli. Özel şirketlerin yapacağı değerlendirmeler, o idarenin kullanılış şekli önemli. İyi yapamadıkları takdirde kendisine zarar getirebilir, iyi yaptıkları takdirde artı karlar getirebilir. Şu ana kadar kayıp kaçaklardaki temel mantık burada da işliyor. Aslında vatandaşın ve bizim daha iyi hizmet alabilmemiz için şu anda rekabetçi ortamda hizmet kalitesini artırarak bu işleri devam ettirmemiz lazım.”

Hizmet kalitesini artırmak amacıyla hemen hemen bütün illerde kapsayan toplantılar yaptıklarını belirten Yıldız, toplantılara milletvekilleri, valiler, belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, muhtarların da bulunduğu geniş kesimlerin katıldığını söyledi. Yıldız, buralarda şikayetlerin birebir alınıp çözümlerinin üretilmeye çalışıldığını ve ikinci tur toplantılara başladıklarını anlattı.

Elektrik dağıtımındaki özelleştirmelere değinen Bakan Yıldız, “21 elektrik dağıtım şirketinin haziran sonunda veya bilemediniz temmuz sonuna kadar tamamının özel sektör eliyle yürütüldüğü bir noktaya gelmiş olacağız” dedi.

Kamunun denetim görevini yoğun bir şekilde sürdüreceğini vurgulayan Yıldız, ilgili mevzuatın seri şekilde yayımlandığını, bakanlık olarak üzerlerine düşeni fazlasıyla yapmaya gayret ettiklerini söyledi. Bakan Yıldız sonuçta hem kamunun hem vatandaşın kazanacağını kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir