MANŞETSİYASETÜst Manşet

Öcalan:Umarım devlet bu tarihi yanlışı yapmaz

IĞDIR – BDP Iğdır İl Örgütü, Kurban Bayramı vesilesiyle il binası önünde yurttaşlarla bayramlaştı. Bayramlaşmaya; BDP Iğdır Milletvekili ve Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, BDP Iğdır İl Başkanı Mehmet Anar, BDP Iğdır Belediye Başkanı Hüseyin Malk, BDP Halfeli Belde Belediye Başkanı Ömer Aksu, BDP il, ilçe ve belde yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Bayramlaşma sırasında konuşan BDP Iğdır İl Başkanı Anar, başta Rojava halkı olmak üzere tüm İslam dünyasına barış ve kardeşlik getirmesini temennisinde bulunarak, Kürt halkının bayramını kutladı. BDP İl binasında yapılan bayramlaşma törenin ardından bayramlaşmaya Iğdır Belediyesi’nde devam edildi.

‘Geçen sürede karakol ve barajlar yapıldı, baskı devam etti’

Belediyede yapılan bayramlaşma esnasında konuşan BDP Grup Başkan Vekili Buldan, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yaptıkları son görüşmeye ilişkin aktarımlarda bulundu. Öcalan’ın yapılan son görüşmede “Devlet ve hükümet kırsaldaki insanların silah bırakıp dönmelerini istiyorsa, gerekli yasal zemini oluşturmaları gerekir” dediğini belirten Buldan, Öcalan’ın geçen bir yıllık süreç içerisinde olumlu ve olumsuz birçok gelişmenin olduğunu, geçen süre zarfında olumlu olan tek şeyin insanların yaşamını yitirmemesi olduğunu belirttiğini kaydetti.

‘Süreçten hala umutluyum’

Görüşmenin devamında Öcalan’ın geçen süre içerisinde yapılanların dışında gelinen aşamada yapılması gereken hususlara değindiğini dile getiren Buldan, Öcalan’ın “Hala bu süreçten umutluyum. Bu süreçten umudumu yetirmek istemiyorum. Acilen yapılması gereken yasal düzenlemenin yapılması gerekir. Çünkü hükümet ve devlet kırsaldaki insanların silahları bırakıp geri dönmesini istiyor. Ama o insanların geri dönüş zemini hala yaratılmamış. Yasal bir zemin olmadığı sürece bu insanlar silahlarını bırakıp nereye gelecekler. Hadi diyelim geldiler, bunlar ne olacak. Geldikleri ilk karakolda tutuklanacak ya da onları gören asker kurşun sıkıp bunları öldürecek. Yasal zemin olmadığı sürece bunlar olacak. O yüzden yasal zemin olmadığı sürece bu insanların dağdan inmesi mümkün değil. O yüzden bir yıldır bunu anlatmaya çalışıyoruz. Yasalar çıkarın diyoruz. Bu yasal zemini hazırlayın diyoruz. Ama hükümet hiçbir şekilde adım atmıyor” dediğini aktardı.

‘AKP’den hiçbir şey istemeyin, onlar sizin kapınızı çalsın’ 

Buldan, Öcalan’ın kendilerine ayrıca AKP’den herhangi bir talepte bulunmamalarını kendi taleplerini kendi imkanları doğrultusunda yerine getirmelerini söylediğini belirterek, “Öcalan ‘AKP’den hiçbir şey istemeyin. Arkanızda büyük bir halk gücü var. Yerel yönetimleriniz, belediyeleriniz var. Bir sürü imkanlarınız var. O yüzden taleplerinizi kendi imkanlarınızla hal edin’ dedi. Özelikle bu konunun altını çizdi. Dilenci gibi AKP’den bana ‘dilimi ver, kültürümü ver, kimliğimi ver, artık bu tür şeylerle AKP’nin kapısını çalmayın. Onlar size muhtaçtır siz onlara muhtaç değilsiniz’ dedi. ‘Onlar sizi çağırsın. Onlar sizin kapınızı çalsın. Onlar size yalvarsın. Gelin oturalım konuşalım desinler. Siz onlardan daha güçlüsünüz’ dedi. Kadın potansiyeliniz çok güçlü bunları mutlaka değerlendirin” dediğini belirtti.

‘Barış sürecinin önündeki en büyük engel paralel devlet anlayışı’

Buldan, Öcalan’ın kendilerine Türkiye’de gelişebilecek barış sürecinin önündeki en büyük engelin “paralel devlet anlayışı” olduğunu, buna karşı da birlikte hareket edilmesi belirttiğini söyleyerek, Öcalan’ın şunları belirttiğini aktardı: “Türkiye’de gelişebilecek olan bir barışın önünde en büyük engelin, paralel devlet anlayışı olduğunu düşünüyorum. Çünkü ne zaman bu ülkede bir barıştan bahsedilirse ya da bir barış adımı atılırsa, paralel devlet hemen önüne geçiyor. Provoke etmeye çalışıyor.” Bunlara örnek olarak da öldürülen köylüler ve uyuşturucu operasyonlarından bahsettiğini dile getiren Buldan, Öcalan’ın buna ilişkin şu örnekleri verdiğini belirtti: “Gülsuyu Mahallesi’ni örnek verdi. Onlara uyuşturucu veriyorlar ardından gidip operasyon yapıyorlar. İşte bu paralel devletin yaptığı işlerdir. Devletin artık bu paralel devlete karşı biraz uyanık olması gerekiyor. Paralel devlete karşı biz gücümüzü birleştirmek zorundayız.”

‘Belki bir daha gelmenizi bırakmayacaklar’ 

Öcalan’ın kendilerine “Belki sizleri de buraya bir daha göndermeyebilirler” dediğini belirten Buldan, “Sayın Öcalan, ‘Ben süreç balık sırtında gidiyor demeyeceğim, ama dağ gibi sorunlar önümüzde duruyor. Bu sorunlar çözülmedikçe bu barış süreci nasıl gelecek. Ama yine de umudumu korumak istiyorum. Belki de buraya gelmenizi bir daha bırakmayacaklar” dediğini dile getirdi.

‘Umarım devlet ve hükümet bu tarihi yanlışı yapmaz’

Öcalan’a “Bu sizi son görmemiz mi?” diye sorduğunu aktaran Buldan, Öcalan kendisine, “Umarım devlet ve hükümet bu tarihi yanlışı yapmaz. Siz de buraya sık sık gelirsiniz. Çünkü benim iletişim kanalım tek sizlersiniz. Sizlerin sayesinde görüşlerimi ve bilgilerimi kamuoyuyla paylaşıyorum” diye yanıt verdiğini belirtti.  DİHA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir