MANŞETSİYASET

154 STK: Öcalan’ın sosyal ve siyasal yaşama katılımı sağlanmalı

Diyarbakır’daki 154 sivil toplum kuruluşu Kürt sorunu ekseninde devam eden siyasal gelişmelere dikkat çekerek, başlatılan yeni sürecin sekteye uğramaması için PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki koşullarının sağlanarak, Öcalan’ın sosyal ve siyasal yaşama katılımının sağlanmasını istedi. STK’ler, “çözüm sürecinde” atılan her adımın Meclis kararı ile kalıcılaşması gerektiğini belirtti.

Diyarbakır’daki 154 sivil toplum kuruluşu, Kürt sorunu ekseninde devam eden siyasal gelişmelere ilişkin Özgür Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı gerçekleştirdi. STK’ler adına basına açıklamayı KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Medeni Alpkaya yaptı. Alpkaya, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 2013 Newroz’unda yayınlanan mesajıyla birlikte Ortadoğu’da dengelerin değiştiğine dikkat çekerek, “Ortadoğu’da halkların lehine olmayan düzenlemelerin öngörülen zaman dilimlerinde gerçekleşmediği görüldü. Hegemonik güçlerin halkların lehine olmayan müdahalesi büyük oranda ilerleyemediğinden halkların özgür demokratik talebi olan demokratik kurtuluş projesi kabul görmüştür” dedi. Türkiye’nin yeni kurulan dengelerde yerini almak ve siyasetini değiştirmek zorunda kaldığını belirten Alpkaya, Kandil ve PKK Lideri Öcalan ile doğrudan görüşmelerin başlamasının kamuoyunda büyük ilgi uyandırdığını dile getirdi.

‘Önlem alınmazsa süreç heba olur’

PKK Lideri Öcalan tarafından başlatılan yeni süreçte, çözüm önerilerine ilişkin güvenlerinin arttığını belirten Alpkaya, şunları ifade etti: “Meselenin çözümünde her zaman önerilerimiz arasında yer alan akil insanlar kurumu, hakikatleri gerçekleri araştırma ve yüzleşme ve çözüm komisyonların kurulması taleplerimiz arasında yer alması ve bu taleplerin pratikleşmesine dair adımların atılması görüşme ve müzakerelere olan güvenimizi artırmıştır.” Başlatılan yeni süreçte şiddetin yerini demokratik siyasete bıraktığını kaydeden Alpkaya, “Gelişen olumlu adımlar karşısında savaştan nemalanan çevreler tarafından değişik biçimlerde provakatif saldırıların gelişmesine önayak olduğu bilinmektedir. Önlem alınmazsa bu sürecin de heba edilmesine neden olacaktır” dedi.

‘Sayın Öcalan’ın sosyal ve siyasal yaşama katılımının tam zamanı’

Başlatılan yeni süreçte, çözüm için PKK Lideri Öcalan’ın fiziki koşullarının biran önce sağlanması gerektiğini belirten Alpkaya, “Çözüme direkt ve etkili katılımı sağlamak amacıyla Sayın Öcalan’ın sosyal ve siyasal yaşama katılımını sağlayacak fiziki koşulların sağlanmasının tam zamanı olduğuna inanmaktayız” diye belirtti. Bu konuda devlet ve hükümete düşen önemli görevler olduğunu ifade eden Alpkaya, “Devlet, provakatif çevrelerin etkisizleştirilmesini sağlamalıdır. Yasama, yürütme ve yargının yanında tartışmasız önemli bir yeri ve gücü olan basının da ezberini çözümden yana bozarak yeni bir dil geliştirmesi bu sürece katkı sunacağına inanmaktayız” diye konuştu.

‘Meclis çözümü Meclis kararı ile almalı’

“Çözüm süreçlerinin” her halkasının Meclis kararı ile yürütülmesi gerektiğini belirten Alpkaya, “Meclis, çözüm için atılan her olumlu adımı esas almalı ve çözümün kalıcılaşmasına, kökleşmesine hizmet etmelidir. Aksi takdirde suya yazılmış notlardan öteye bir şey ifade etmeyecektir” dedi. Devletin demokrasiye duyarlı hale gelmesinin temel göstergelerinden birinin Anayasa olduğuna işaret eden Alpkaya, “Devletin dönüşümü kuşkusuz sadece Anayasa olgusu üzerinden görülemez. Yasalar, yargı mekanizması ve uygulamalar demokratik çerçevede değişmelidir. En önemli değişimlerden biri de kurgulanan güvenlik eksenli zihniyetlerdir. Bu noktada köklü bir değişim şarttır ve bunun için demokratik mücadele her zaman gündemdedir” dedi. Yeni anayasanın demokrasinin temel ilkelerini, ölçütlerini taşıması ve “çözüm süreci” için esaslarını barındırmasının önemine değinen Alpkaya, “Anayasanın toplumun tüm farklılıklarını güvence altına alması demokrasinin evrensel ilkelerini ölçütlerini barındırması beklentilerimiz ve taleplerimiz arasındadır” diye belirtti. DİHA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir