MANŞET

İl Genel Meclisi Mart Ayı Toplantısında Organik Tarım Konuşuldu

Mart ayının ikinci toplantısında Van´da organik tarımıngeliştirilmesi, organik üretimin teşviki vebölge koşullarınauygun ürünlerindesteklenmesi ve pazarlanması ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında hazırlanan rapor görüşüldü.

Meclis toplantısına katılan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdür Yardımcısı Murat Demir, İl Genel Meclisi´nden kurulması planlanan Organik Tarım Pazarı için yer tahsisi talebinde bulundu.

 

 

İl Genel Meclisi´nin Mart ayı ikinci mutat toplantısı MeclisÖnergeleri Takip Etme Komisyonunun hazırladığı ve komisyona havale edilen İl Genel Meclis Kararları ve İl Genel Meclis Üyelerince Gevaş, Çatak ve Edremit ilçelerinde yapılacak hizmetler için 2012 yılında verilen meclis kararlarının uygulanıp uygulanmadığı hususunda hazırlanan raporun görüşülmesiyle başladı.
Meclis Önergeleri Takip Etme Komisyonu Başkanı Koçero İmre konu üzerine söz aldı. İl Genel Meclisinin 2012 Ağustos ayında yaptığı oturumda verilen önerge doğrultusunda Köye Dönüş Komisyonuna havale edilen Konalga Köyü ile mezraları Sugeldi ve Narlı köyleri hakkında hazırlanan raporun kabul edildiğini ancak, alınan kararlara rağmen herhangi bir yatırımın yapılmadığını belirterek, “Bunun yanında yine İl Genel Meclisi´nin Nisan 2012  tarihli oturumunda Gevaş İlçemizin ve bağlı köylerde deprem felaketinden sonra zarar gören ilçe ve köylerle ili bir çalışma raporu istenmişti. Sırasıyla 2011 yılında Dereağzı yani trafo, Akdamar ENH hattı ve İkizler ve Kayalar Köyüne ise, OG, ENH bakım onarımı yapılmıştır. Gündoğan, Anaköy, Tatlıca, Akdamar ve Işıklar AG, ENH bakım onarımı yapılmıştır.” diye konuştu.
 
“ÜRÜNÜN KALİTESİNİ YÜKSELTMELİYİZ”
İmre´nin konuşmasının ardından bir diğer gündem maddesi Van´da organik tarımın geliştirilmesi, organik üretimin teşviki ve bölge koşullarına uygun ürünlerin desteklenmesi ve pazarlanması ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün çalışmaları hakkında hazırlanan rapor görüşülmesine geçildi. Tarım Orman ve Hayvancılık Komisyon raporu üzerine söz alan Tarım Orman ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Faruk Gören, organik tarımın ekolojik sistemde hatalı uygulamalar nedeniyle bozulan doğal dengeli yeniden kurmaya yönelik insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermekte olduğunu belirterek, “Esas olarak kimyasal tarım ilaçları, hormonlar ve mineral gübrelerinin kullanımının yasaklanması organik ve yeşil gübreleme, münavebe, toprak muhafazası, bitkinin direncini artırma, üretimde sadece miktar artışını değil aynı zamanda ürün kalitesinin yükselmesini amaçlayan bir üretim şeklidir” dedi.
 
“SEBZE VE MEYVECİLİK GELİŞTİRİLMELİ”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Organik Tarımın gelişmesi amacıyla destekleme çalışmaları yaptığını ve Van´da bu alanda başta buğday, arpa ve yonca olmak üzere bir çok yetiştirilen ürünün desteklendiğini ifade eden Gören, “Sonuç olarak organik tarımın insan sağlığı ve doğal dengeyi korumanın değeri gelecek nesillere sağlıklı toprak ve yer altı su kaynaklarını bırakma ve sağlıklı bir toplum için öneminin toplumca ve üreticilerce anlaşılması bu alanda çiftçilere kapsamlı eğitimler ve organik ürün yetiştiriciliğine uygun tarım arazileri üzerinde uygulamaları teşvik etmek önemlidir. Bu çerçevede ilimizde öne çıkan organik ürünlerin kapsamının genişletilmesi, tahıl ürünleri ve yem bitkileri gibi öne çıkan yetiştiriciliğin yanında meyve ve sebze üretimin de aynı seviyelere çıkarılması ve kentimizde organik ürün tüketiminin yaygınlaştırılmasını insan sağlığına ve aynı zamanda kent ekonomisine katkısınında öneminin bilince çıkarılması ilimiz için çok önemli olacaktır.” dedi.
 
“ORGANİK TARIM BÖLGESİ İÇİN YER TAHSİS EDİLMELİ”
Meclis toplantısına katılan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdür Yardımcısı Murat Demir ise,  İl Genel Meclisi´nden kurulması planlanan Organik Tarım Pazarı için yer talebinde bulundu. Demir meclise hitaben şunları söyledi: “Buraya İl Tarım Müdürlüğü olarak organik tarım konusunda bilgi vermeye geldim. Organik tarım doğaya ve insana dosttur. Van´da organik tarım geleneksel olarak hep yapılmıştır. Van toprakları buna uygun ancak artık bu işi yönetmeliklere ve usüllere göre yapmamız gerekiyor. Van´da 14 bin çiftçimiz var. Organik tarım için çiftçilerimizi destekliyor ve teşvik ediyoruz. Ama asıl amacımız üründen kazanmak olmalı. Organik Tarım bölgesi kurulması için belediyenin bize yer tahsis etmesi gerekiyor ve bu konuda İl Genel Meclisi´nin katkılarını bekliyoruz. Böyle bir yerin tahsis edilmesi halinde Organik Tarım Bölgesi kurulması için çalışmaları başlatacağız. Bu ilimizin vizyonu açısından çok önemli olacaktır. Tarımsal kredi konusunda yüzde 60 indirimli kredi veriyoruz. Kimyasal ilaç ve gübrenin en az kullanıldığı İl Van´dır. Bunu iyi değerlendirelim.” diye konuştu.
Yapılan tartışmaların ardından 2 gündem maddesi oylanarak kabul edildi.
 
KAYNAK: prestijhabervan.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir