Tuşba Belediyesinde neler oluyor? DBP’li Meclis Üyesi İsmet Tan anlattı…
Tuşba Belediye Meclis Üyesi İsmet Tan Vanhaberdar’a konuştu. AKP’li Tuşba Belediyesi’nde yaşananları aktaran Tan’a göre, Tuşba Belediyesi 2.5 yıl önce bankada 12 milyon parası bulunurken, gelinen nokta itibariyle 20 milyon borcu bulunurken, 23 milyon kredi içinde İller Bankasına başvuruda bulunuldu. Tan, Tuşba Belediyesinin borçlandığı ancak reklamı yapılan hizmetlerin ise büyük bir bölümünün ise DAKA, DAP, SODES, Spor Toto Teşkilatı gibi kurumların desteğiyle yapıldığını söyledi.
Vanhaberdar’dan Oktay Candemir’in haberini olduğunu gibi yayınlıyoruz…
Tuşba Belediyesinin borcu hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
Tuşba Belediyesi 2014-2015 yıllarında bankada 12 milyon TL paralarının olduğunu ve bunu faize yatırdıklarını söylemişti. Halk Bankasında böyle bir paranın olduğunu söyleyen Tuşba Belediyesi şu anda 20 milyon borçlanmış ve 23 milyon parada İller Bankasına kredi başvurusunda bulunmuştur.Toplam tutarı 9 milyon 990 bin 660 lira iller bankasından kredi çekti.Bu parayı 180 aylığına vadeli bir borç yapılandırması yapıldığı ayda 107 bin geri ödeme şartıyla bu krediler çekilmiştir. Bu 107 bin lira 180 ay 15 yıl boyunca ödemesi yapılacaktır. Bu da 180 ay 107 ile çarpıldığında 19 milyon 260 bin lira belediye borca sokmuş durumdadır. Ayrıca bu 10 milyon kredinin 8 milyon 924 bin lirası iller bankasından çekip harcanmış ayrıca bu yetmemiş gibi tekrardan mecliste 10 milyon alt yapı hizmetleri için 13 milyon da belediye hizmet binası için meclisten karar alınmış iller bankasından para çekme talebinde bulundu. Eğer bu kredi aynı format ile çekilirse, aynı 180 ay gibi süreli vadeli çekilirse belediyeyi ortalama 60 milyona borca sokacaktır.
Bu borçlanmanın karşılığında yapılan hizmet var mı?
Daha 2-3 yıl önce 12 milyon bankada faize para yatırılmışken nasıl olurda belediye bu kadar borçlanmıştır ve borçlandırılmak istenmektedir. Ayrıca seçime 1 yıl kalmışken bu kadar kredi çekilmesi oldukça manidardır. Gelecek dönemin seçilecek belediye başkanı sadece borç ödemek zorunda kalacaktır. Devletin tüm kurumlarının maddi ve manevi Tuşba Belediyesinin arkasında olmasına rağmen bir çok projeyi ve işi üstlenmesi, desteklemesi örneğin 15 Temmuz Şehitler Parkı ve Tuşba Belediyesi İskele Sahil Reaksiyon Projesi DAP tarafından 7 milyon 730 bin destek sunulmuştur ve içinde ki konferans salonu Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından, ‘Artık benim de bir parkım var’ kampanyası SODES tarafından 487 bin 500, Geleneksel Van Evleri Projesi 1, Geleneksel Van Evleri Projesi 2 468 bin 683 lira, DAKA tarafından 892 bin lira destekli, Hayvan İçme Suyu Projesi 168 bin DAP tarafından destekli, 5 adet Çok amaçlı saha ile bir adet sentetik çim saha Spor Toto Teşkilat Başkanlığı tarafından, 1 milyon 180 bin liralık destek sağlandığı ayrıca daha önceden AFAD tarafından 4 milyon lira HİBE edildiğini, bu paranın büyük bir bölümünün asfalta harcandığını, Kardeş Belediyecilik Kapsamında Akköprü’de Esenyurt Belediyesi tarafından park yapıldığını ve bir çok parkında başka belediyeler tarafından, aynı zamanda kardeş belediye kapsamında bir çok araç gereç hibe edildiğini, her hafta her yıl reklamı yapılan tüm bu işlerinden, büyük bir bölümünün saydığımız kurumlar tarafından yapıldığını düşünürsek, nasıl olurda belediye bu borca girmiştir. Bunlar sadece bildiğimiz destekler ve bilmediğimiz desteklerin olduğunu da düşünüyoruz.
Tuşba Belediyesinin Hizmet binasının yapımı hangi aşamadadır?
1 yıl önce bilboardlarda Belediyenin hizmet binasının projesi ve maketiyle reklamı yapılmış ama temeli bile atılmamıştır. Bununla da yetinilmemiş bizimde defalarca mecliste gündeme getirdiğimiz et-balık kurumunun yeri Tuşba Belediyesine devredilmesi talebimiz iletilmiştir. Bu talep Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe’nin girişimleri ile bu yer Tuşba Belediyesine tahsis edilmiştir. Ancak et balık kurumunun 5 bin metre kareye yakın bir bölümü bir hafta önce 13 milyon TL karşılığında ihaleye çıkarılmış ve satışa sunulmuştur. Bu kadar devletin hükümetin bütün kurumlarının desteğini alan belediyenin arsalarını satarak ve bankalardan kredi çekerek belediyeyi borca sokarak bu şekil belediyecilik yapılamaz. Talebimiz ve isteğimiz odur ki; bir an önce bankalardan kredi çekilmesinin durdurulması ve talebin geri çekilmesi ile Et-Balık Kurumunun yerinin ihalesinin durdurulması ve arsa satışından vazgeçilmesidir.
Tuşba Belediyesinin bütçesi ne kadardır?
2017 yılı gerçekleşen bütçesi 41 milyon, ortalama aylık geliri 3 milyon 416 bin lira olduğunu bunun yüzde 32’lik gibi oranının personel gideri olduğu, 2016 da yüzde 34 personel gideri olduğunu, yüzde 30 normal limitin aşıldığını her defasında DBP’li Belediyelerin belediyelere personel doldurduğunu söyleyen siyasi iktidar dönüp bir kendi belediyesine bakmalı. Bu gideri düşürmek amaçlı daha önce özel idareden Tuşba Belediyesine gelen personeli iradesi dışında büyük bir bölümünü başka kurumlara aktarmak istiyor ve bununla ilgili karar alındı. Madem ki; personel fazlalığı vardı da… Neden daha fazla personel alımına gidildi? Neden bu insanların ekmeğiyle oynanarak başka kurumlara sevk ettiğini sormak durumundayız.
AKP’li Tuşba Belediyesine verilen bu destek DBP’li Belediyelere verildi mi?
Hayır tabi ki verilmedi. DBP’li Belediyeler ile AKP’li Tuşba Belediyesini kıyasladığımızda bu kurumlardan hiçbirisinden destek almayan DBP’li Belediyelerin hizmetlerini kıyasladığımızda DBP’nin Belediyenin hizmetlerini halk taktirle karşılıyor. DBP’li Belediyeler bankalardan hiç kredi çekmeden, belediyeyi borca sokmadan hizmet üretti. Belediyelerimize kayyum atanmadan önce Başkale, Gürpınar, İpekyolu ve Erciş Belediyesinin kasasında trilyonlarca para bıraktığını biliyoruz. Kesinlikle belediyelerimiz bankalardan kredi çekmeden Belediyelerimizi en iyi şekilde yönettiler. Bu kurumlardan destek almayan DBP’li belediyeler önemli hizmetler yaparken, ancak devletin tüm kurumlarıyla arkasında durduğu AKP’li Tuşba Belediyesi borç batağında sürüklenmektedir. Bir an önce bu borçlanma politikasından vazgeçilmelidir.
Kaynak : vanhaberdar