Hasankeyf Ve Sur için ortak eylem
DİYARBAKIR – Sur’un Yıkımına Hayır Platformu, İstanbul Sur Dayanışması, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Munzur Özgür Aksın Meclisi öncülüğünde Türkiye’de 7, yurtdışında ise 20 şehirde eş zamanlı olarak eylemler gerçekleştirildi. Eylemlere katılan kurumlar, “Sur’da Yasaklar Kalksın”, “Sur Yaşasın, Surlular Evine Dönsün!”, “Hasankeyf’te Yıkım ve Taşınma Dursun”, “Dicle Nehri Özgür Aksın!”, “Sur ve Hasankeyf’te Tarihsel, Politik, Ekolojik ve Kültürel Kırımı Durduralım!” taleplerini kamuoyu ile paylaştı.
Hasankeyf ve Sur Küresel Eylem Günü nedeniyle Diyarbakır’da da eylem yapıldı. Diyarbakır Sur’da devam eden yıkımın ve Hasankeyf’in sular altında bırakılmasının durdurulması için yapılan eylemde, “Tarihimize, doğamıza ve kültürümüze sahip çıkalım” çağrısı yapıldı. Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’nun çağrısıyla Ulu Camii önünde toplanan kitle Dengbej Evi’ne yürüdü. Aralarında HDP Milletvekilleri Felaknas Uca, Garo Paylan, Ali Atalan, Sibel Yiğitalp, Hüda Kaya, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Sanatçı Ferhat Tunç, HDP, EMEP, CHP, DİSK, KESK, TMMOB’un olduğu çok sayıda kişi, siyasi parti ve kurum katıldı. ’28 Nisan Sur ve Hasankeyf İçin Küresel Eylem Günü’ dolayısıyla Dengbej Evi’nde basın açıklaması yapıldı.
‘SURLULAR EVİNE DÖNMELİ’
İlk olarak Sur için yapılan basın açıklamasını Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’nun Eş Sözcüsü Büşra Cizrelioğlu okudu. Dicle nehrinin kenarında bulunan Sur ve Hasankeyf’in ekonomik ve siyasi çıkarlar uğruna yıkımlara maruz bırakıldığını dile getiren Cizrelioğlu, bu politikalar karşından yapabilecek çok şeylerin olduğunu söyledi.
Sur’da yıkımın tüm itirazlara rağmen devam ettiğini belirten Cizrelioğlu, “Sur’u korumak isteyen herkesi öncelikle Sur’un tarihine ve üzerinde yaşayan toplulukların yaşam biçimine saygılı olmaya davet ediyoruz” diyerek taleplerine dair şunları paylaştı: “6 mahallede uygulanan sokağa çıkma yasağı kaldırılmalı, mahalleler uluslararası uzman heyetlere ve ilgili kent dinamiklerinin incelemesine açılmalıdır. Acele Kamulaştırma kararı kaldırılmalı, bu kararlara şu ana kadar yapılan uygulamalara itirazın hukuk yolu açık tutulmalıdır. Kentsel dönüşüm bir an önce durmalıdır. Surlular evine dönmelidir. Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde yapılan evlerin tümü mülk sahiplerine teslim edilmeli, bu evler hiçbir koşulda şirketlere verilmemeli, ticari faaliyetler için değil yurttaşların barınma ihtiyacı için kullanılmalıdır. Surlular evlerine ve mahallelerine geri dönmeden, Sur kenti asıl sahiplerine teslim edilmeden buradaki sorunlar çözülmeyecektir.”
‘SUR VE HASANKEYF ORTAK MİRASTIR’
Cizrelioğlu’ndan sonra Hasankeyf için yapılan basın açıklamasını Sur’un Yıkımını Hayır Platformu’nun Eş Sözcüsü Talat Çetinkaya okudu. Dünyaca bilinen Efes, Truva ve Kapadokya’dan birçok konuda daha değerli olan Hasankeyf’in UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’ne alınmamasını eleştiren Çetinkaya, “21 yıldır gündemde olan Ilısu Barajı ve HES Projesi Hasankeyf’i ve Dicle Nehri’ni sular altında bırakmayı ve koskoca bir coğrafyayı yok etmeyi hedeflemektedir” dedi.
Çetinkaya, “BM, AB ve ilgili uluslararası örgütler başta olmak üzere; sanatçı, aydın ve yazarları, ekoloji hareketlerini, kent hareketlerini, kadın örgütlerini; STK’lar, Platform ve İnisiyatifleri, duyarlı siyasi parti ve sendikaları, meslek örgütleri ve odalarını, bütün duyarlı çevreleri ve halklarımızı Sur ve Hasankeyf antik kentlerini sahiplenmeye davet ediyoruz. Bu kentler insanlığın ortak mirasıdır, herkese aittir. Dolayısıyla herkesi ilgilendirir” dedi.
FERHAT TUNÇ’TAN SUR VE HASANKEYF İÇİN TÜRKÜ…
Öte yandan birçok siyasetçi ve kent savuncuları Sur ve Hasankeyf için paylaşımlarda bulundu. Sanatçı Ferhat Tunç da, “28 Nisan Sur ve Hasankeyf İçin Küresel Eylem Günü” dolayısıyla Diyarbakır’a geldi. Dengbej Evi’nde düzenlenen etkinliğe katılan Tunç, burada Sur ve Hasankeyf için “Hangi bağın bağbanısan, gülüsen” türküsünü okudu. Tunç’a milletvekilleriyle birlikte diğer katılımcılar da eşlik etti.