MANŞET

Barış Sürecinde Kürtler de barışmalı

Batman’da düğün saldırısını değerlendiren Doç.Dr. Coşkun, barış sürecinde Kürtlerin de kendi aralarında barışması gerektiğini ve iki tarafa da büyük sorumlulak düştüğünü söyledi.

Batman’da düğüne yapılan silahlı saldırıda Özcan Temel isimli bir kişinin ölmesinin ardından KCK ve BDP,  HÜDA PAR’ı suçlarken HÜDA PAR, konuyla bir ilgilerinin olmadığını söyledi.

“Toplumda 90’lı yıllar endişesi yaratıyor”

bianet’e konuşan Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun,PKK ve Hizbullah arasındaki gerginliğin provokasyona açık bir ortam oluşturduğuna dikkat çekti.

“Saldırıyı kimin yaptığına dair elimizde net bir bilgi yok. Sadece tarafların iddiası var. Daha önce de Dicle Üniversitesi’nde böyle bir gerilim yaşandığında akla hemen 1990’lı yıllar geldi ve insanlar endişeye kapıldı. Çünkü o dönem çok feciydi, insanlar lanetle anıyorlar. Üniversitedeki gerginlik, araya insan hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin girmesiyle yatıştı. Bu çok önemliydi.

“PKK ile Hizbullah arasındaki bir gerginliğin olması provokasyona açık bir ortam meydana getiriyor. Bu gerginlik sona erdirilmezse, çözüm bulunamazsa bazen spontane olaylar ve provokatif şeyler olabilir. Siyasi partiler bu konuda tavır almalı her türlü şiddet eylemini açık şekilde mahkum etmeli.”

“PKK özeleştiri yapmalı, Hizbullah ikna etmeli”

Coşkun, iki tarafa da büyük sorumluluk düştüğünü belirterek şöyle konuştu:

“Dicle Üniversitesi örneği, Hizbullah’a yakın grupların şiddetten vazgeçtik deseler de hemen şiddete dönebileceklerini gösteriyor. Bu da çok ciddi bir problem. Yani Hizbullah’ın mutlak manada şiddetten vazgeçtiğine kamuoyunu ikna etmesi gerekiyor.

“PKK’nin bölgede kendi dışındaki siyasi örgütlenmelerin rahat çalışmaları konusunda tahammülü çok düşük. Bu konu da özeleştiri yapıp, değişmeli. Barış süreci devam edecekse bu sadece devlet ile Kürtlerin barıştığı bir durum olmayacak. Kürtlerin kendi aralarındaki sorunları da barışçıl yollarla halledebildiği bir süreç olmalı. Yani iki tarafa da büyük sorumluluk düşüyor.”

Ne olmuştu?

3 Kasım’da Batman’da açık havada yapılan bir düğüne kimliği belirsiz kişiler tarafından otomobilden rastgele ateş edildi. Olayda bir kişi yaşamını yitirdi, 4 kişi de yaralandı.

Olayın sorumlusu olarak gösterilen Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Batman’daki silahlı saldırı ile ilgili, “Batman’ın eski günlere dönmesine izin vermeyeceğiz. Bu olayın bizimle ve partimizle hiçbir alakası yoktur. kasıtlı şekilde çarpıtılıyor” dedi.

KCK’nin yaptığı açıklamada, “Batman’daki bu cinayet, Başbakan’ın HÜDA-PAR genel başkanıyla görüşmesinden sonra gerçekleşmesi dikkat çekici. Son zamanlarda kendilerini HÜDA-PAR olarak örgütleyen Hizbullah’ın yayın organlarında Kürt özgürlük hareketinin ve BDP’nin hedeflenmesi, böyle bir saldırının psikolojik ortamının hazırlandığını gösteriyordu. 1990’lı yıllarda olduğu gibi devletin bu saldırılara göz yumup destekleyeceği de anlaşılınca bu saldırılar başlatıldı” dendi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkan Vekili Pervin Buldan ise verdiği soru önergesinde, “Saldırganlar hangi siyasi güce dayanarak bu saldırıları gerçekleştirmiştir?, Batman 1990’lı yıllarda olduğu gibi devlet destekli bir takım güçlerin saldırılarına açık hale mi getirilmek istenmektedir?” diye sordu.

NİLAY VARDAR / BİANET

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir