MANŞETÜst Manşet

Onbinler Öcalan’a özgürlük Kürtlere statü talep etti

16 merkezde alanlara çıkarak “Öcalana özgürlük, Kürtlere statü” talebini dile getiren onbinlerce yurttaş, büyük bir coşku ile Newrozu kutladı.

Bingöl’de kitleye hitap eden BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 21 Mart’ta Diyarbakır’da düzenlenecek olan Newroz kutlamasında mesaj vereceğini ifade etti.

BİNGÖL
galeriye_git

Bölgedeki coşkulu Newroz kutlamalarının yapıldığı bir merkezde Bingöl oldu. Merkeze bağlı Yenimahalle Newroz Alanı’nda gerçekleşen kutlamaya on bini aşkın yurttaş katıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren yüzlerce yurttaşın halayları ile başlayan kutlamaya; BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’in yanı sıra BDP il ve il ilçe başkanları, STK temsilcileri katıldı. BDP bayrakları ile süslenen kutlama alanına dev boyutta PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın, PKK’nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan ve Mehmet Karasungur’un posterleri, PKK ve KCK bayrakları asıldı. Her geçen dakika alandaki kalabalık artarken, binlerce kişi platforma çıkan yerel sanatçıların seslendirdiği parçalar eşliğinde halay çekti. Konuşmaların yapılacağı platformun arkasına “Öcalan’a özgürlük Kürtlere statü”, “Demokratik çözüm, Öcalan’a özgürlük”, “Demokratik kurtuluşla özgür yaşam Newroz’una” pankartları asılırken, kutlama alanına da “Apo’suz yaşam olmaz”,”Newroz esir ruhları özgür kılan, üşüyen ruhları ısıtan, kardeşliğin ve birliğin müjdesidir”, “Şêx Seid ve Seyîd Rızalarla başladık. Mazlum, Hayrilerle direndik” pankartları asıldı. Kadın ve gençlerin ağırlıkta olduğu kutlamada yöresel kıyafetler giyen çok sayıda çocuk ise dikkat çeken bir ayrıntı oldu. Alanda satılan sarı, kırmızı ve yeşil flamalarla ile ipler alanın renk cümbüşüne dönmesini sağlarken, halkın taleplerinin yazılı olduğu onlarca döviz açıldı. 62 yıl hapis cezası alan lise öğrencisi Gülsüm Koç’un üzerinde “Gülsüm Koç’a özgürlük” yazan fotoğrafı ile çeşitli çatışmalarda yaşamını yitiren HPG’lilerin fotoğrafları taşındı. 7’den 77’ye Bingöllülerin alana aktığı Newroz kutlamasına katılan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak yoğun ilgiden dolayı güçlükle platforma ulaştı.
Alandaki Newroz ateşinin BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ve İdris Baluken tarafından tutuşturulmasının ardından dakikalarca atılan sloganlar ve zılgıtlar meydanda yankılandı.

Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşu sonrası “Çerxa Şoreşe” marşı okundu. Alanda halay ve sloganların dinlemediği kutlamada sık sık “Bijî Serok Apo”, “Şehît namirin”,”PKK halktır halk burada” sloganları atıldı. Tertip Komitesi Başkanı Özcan Kılıç ve BDP Bingöl İl Eş Başkanı Halis Yurtsever kısa birer konuşma yaptığı kutlamada kitleye hitap eden BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Dimilkî olarak başladığı konuşmasında halkın Newroz’unu kutlayarak, Kürtlerin yaşadığı her alanda Newroz ateşinin özgürlük için tutuştuğunu söyledi. Baluken, “2012’de barış müzakere çağrısı yaparken, siyasi soykırım operasyonları, askeri operasyonlar devam ediyor. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki insanlık dışı işkence yöntemi ve tecrit devam ediyordu. Kürt halkı kendi özgürlüğü ve kimliği için 14 yıldır İmralı’da görkemli bir direniş ortaya koyan önderini istiyor” şeklinde konuştu. Kürt halkının çözüm önerisinin İmralı’da PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından yazıldığını belirten Baluken, devletin ve AKP’nin de Kürt sorununun demokratik çözümü için önerisini ortaya koyması gerektiğini belirtti.

’21 Mart’ta Amed’te olursanız Öcalan’ın mesajını dinleyeceksiniz’

Baluken’in ardından zılgıt ve alkışlarla platforma çıkan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Kürt halkının onlarca merkezde alanlara çıkarak büyük bir coşkuyla kutladığı Newroz kutlamalarıyla çifte bayramın kutlandığını belirterek, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başlatmış olduğu müzakere sürecini kutluyoruz” dedi. Sık sık atılan sloganlarla konuşması kesilen Kışanak, “Şeyh Sait’in torunları, genç kadınlar, gurbetelli Ersöz gibi Sakine’nin yoldaşları direnerek halkımızı özgürlük kavşağına getirdiler. İşte bu Newroz Kürt halkının direnişinin sonucudur. Barışın mimarı olan, 14 yıldır çözüm için çaba sarf eden Sayın Öcalan çok güçlü bir hamle geliştirmiştir. Bu hamle barış süreci, bu hamle demokratik kurtuluş süreci hamlesidir. 21 Mart’ta Amed’te olursanız Sayın Öcalan’ın çözüm mesajını kendiniz dinleyeceksiniz” şeklinde konuştu. Meclisin çözüm sürecinde reform yasaları çıkarması gerektiğini belirten Kışanak, “AKP hükümeti döneminde onlarca gencimizi toprağa verdik. Aralarında milletvekili, belediye başkanı, seçilmiş arkadaşlarımızın, gazetecilerin, öğrencilerin, gençlerin olduğu binlerce kişi tutuklandı. AKP iktidara geldiği dönemde gerilla Sayın Öcalan’ın çağrısıyla Güney’e çekilmişti. Ancak AKP bu süreci heba etti. Bu tutuklamalar AKP’nin günahlarıdır. AKP bundan kurtulmak istiyorsa reform yasaları çıkarmalı, zindanların kapıları açmalı, Sayın Öcalan’ın koşullarını düzeltmelidir. Eğer ki parlamento tüm halkların parlamentosu ise hepimizin haklarına sahip çıkmalıdır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından platformdan inen Kışanak ve diğer konuklar, yurttaşlarla birlikte Newroz ateşinin etrafında halay çekti. Newroz kutlaması sanatçı Şarık Apo’nun seslendirdiği parçalar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

DERSİM

galeriye_git
Dersim’de “Demokratik kurtuluşla özgür yaşam Newrozuna” şiarıyla gerçekleştirilen Newroz mitingi için Dersimliler sabah erken saatlerden itibaren gruplar halinde alana akmaya başladı. Seyit Rıza Meydanı’nda gerçekleştirilen mitingede yurttaşlar çalınan müzik eşliğnde halay çekerken, alana “Demokratik kurtuluşla özgür yaşam Newrozuna”, “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü”, “Newroza şima bimbarek bo”, “Dersim’den Gazi’ye, Halepçe’den Roboski’ye tüm katliamları boşa çıkartacak; varlığımızı koruyup özgürlüğümüzü kazanacağız” pankartları asıldı. İlçelerden de katılımların olduğu kutlamaya EMEP, ESP, DHF, Partizan ve çok sayıda örgüt taşıdıkları “Yaşasın hakların kendi kaderini tayin hakkı”, “Savaşa ve sömürüye karşı Newroz ateşiyle özgürlüğe”, “Adil, onurlu ve demokratik bir barış için Newroz, bijî sosyalizm” ve “Kawa’nın çığlığı, ağaların, patronların zulmüne karşı halkların isyan ateşidir” pankart ve flamalarla kortej halinde yürüyerek alana geldi. Kitle burada “Selam selam İmralı’ya bin selam”, “Bijî Serok Apo”, “Yaşasın halkların kardeşliği” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. Newroz alanında Sakine Cansız ve Mazlum Doğan’ın resimleri açılırken, kutlamaya BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Varlı da katıldı. Burada açılış konuşmasını yapan Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, tüm Kürt halkının Newroz bayramını kutlayarak, Mart ayının baharın gelişini ifade etmesinin yanı sıra Kürt halkı için katliamlar ayı olduğu vurgusunu yaptı.

‘Çözüm sürecinde büyük direnerek yolu açmalıyız’ 

Şahin’in ardından konuşan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat, Newroz’un direniş olduğunun altını çizerek, “Bizler örgütlülüğümüzü sağladığımız zaman, birlikteliğimizi sağladığımız zaman diktatörler kaybedeceklerdir. Bu anlamda tüm devrimci halkımız birlikteliğini ve özgürlüğünü sağlamalıdır. Bu Newroz bayramı bir çözüm bayramıdır. 2013 yılı Newroz’u bir çözüm Newroz’u olmalıdır” dedi. Akat’ın ardından EMEP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Varlı da konuştu. Varlı bu süreçte Türk halkının da Kürt halkının yanında olması gerektiğin belirtti. Katılan kurum temsilcilerinin birer konuşma yaptığı kutlamalarda Newroz ateşi yakıldı. Sağanak yağmur nedeniyle sanatçılar sahne almazken, kitle söylediği şarkı eşliğinde halay çekti.

GÜÇLÜKONAK
galeriye_git

Şırnak’ın Güçlükonak (Basa) ilçesinde, “Öcalan’a özgürlük, Kürtlere statü” şiarı ile gerçekleştirilen Newroz binlerce kişinin katılımıyla coşkulu bir şekilde kutlandı. Newroz coşkusunu yaşayan ilçe halkı sabah erken saatlerinden itibaren kutlama alanına akın etti. Yöresel kıyafetler giyen yurttaşlar, Dicle Mahallesi Cumê yanındaki boş alanda toplandı. Binlerce kişi müzik eşliğinde halaya dururken, alanda PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posteri ve konfedralizm, PKK ve HPG bayrakları açıldı. Newroz alanı sarı, yeşil, kırmızı balonlar ve BDP bayraklarıyla süslendi. Zılgıtlar ve PKK lehine atılan sloganlar eşliğinde Newroz ateşi yakıldı. Newroz alanına kurulan sahneye “Heya Rebêr Apo azad nebe aşitî şaşitî ye” pankartı açıldı. Kutlama demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Kutlamada BDP Güçlükonak İlçe Başkanı Ahmet Altok, BDP PM üyeleri Cihan Sincar ve Ali Damar birer konuşma yaparken, konuşmalarda 2013 yılı Newrozu’nun PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlük Newrozu olacağı kaydedildi. Tutuklu bulunan BDP Şırnak Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Selam Irmak’ın cezaevinden gönderdikleri Newroz mesajlarının okunduğu kutlamada yerel sanatçılar ve Şırnak Kültür Sanat Merkezi bünyesinde çalışmalarını yürüten Koma Denge Botan tarafından söylenen şarkılar eşliğinde halay çekildi.

BEYTÜŞŞEBAP 
galeriye_git

Şırnak’ın Kato dağı eteklerindeki Beytüşşebap ilçesinde sağanak yağmura rağmen binlerce kişi Newroz alanına akın etti. Dün öğleden sonra bastıran ve gece boyunca aralıksız yağmaya devam eden sağanak yağmura rağmen, binlerce kişi Halk Meydanı’ndaki Newroz kutlamasına katıldı. Sağanak yağmurun dere yataklarını taşırmasıyla ilçeye bağlı köylerden kutlamaya katılmak için yollara düşen yurttaşlar, uzun süre 2’nci köprü mevkiinde beklemek zorunda kaldı. Belediye ve yurttaşların uzun uğraşları sonucu inşaat halindeki köprünün iki yakasına kütükler konularak geçici bir köprü oluşturulmasıyla köylerden gelen yurttaşlar, karşı taraftaki araçlara binerek, Newroz alanına geldi. Köylerden gelen kitlenin alana ulaşmasıyla kutlamalar saygı duruşu ile başladı. Yeşil, kırmız ve kırmızı renklerin hakim olduğu alana PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posteri ve “Botan serhildan e, serhildan azadiya Rebêr Apo ye” yazılı pankart asıldı. Sahneden çalınan marş ve şarkılar eşliğinde sağanak yağmura rağmen halay çeken kitle, sık sık “Bijî Serok Apo” ve “Bê Serok jiyan nabe” sloganları attı. Kutlamada BDP PM üyesi Ferhat Encü, Şırnak BDP İl Eş Başkanı Hame Akti ve DTK Delegesi Ali Adıyaman birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmaların ardından binlerce kişi çalınan müzik eşliğinde yağmur altında halaya durdu.

ULUDERE
galeriye_git

Şırnak’ın Uludere ilçesinde newroz kutlaması şiddetli yağışa rağmen öğle saatlerinde büyük bir coşkuyla başladı. Kutlamalara saatler kala bastıran yağmura rağmen newroz kutlamasının yapılacağı antrenman sahasına akın eden yurttaşlar, müzik eşliğinde halay çekti. Sağanak yağmur sonrası yolların kapanmasın nedeniyle yüzlerce yurttaş köylerine geri dönmek zorunda kalırken, ilçe merkezinde Newroz ateşi yakıldı. Yakılan Newroz ateşinin etrafında yağmura rağmen uzun süre halaylar çekildi. Burada konuşma yapan BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Uludere halkının Roboski katliamı nedeniyle üzgün olduğunu bildiklerini belirterek, “Roboski katliamı Kürt halkının gerçeğidir. Kürt halkı yüzyıllardır katliamlara maruz bırakılıyor. Ama bizler Kürt’üz, ülkemiz de Kürdistan’dır. Sayın Abdullah Öcalan’ın çizeceği yol haritasının yolunda ilerleyeceğiz. Sayın Öcalan özgür olana ve Kürdistan’a statü verilene kadar mücadelemizi yükselterek devam ettireceğiz. Gelecek Newroz’larda Önderimiz Öcalan’ın aramızda olması dileğiyle Newroz’unuz kutlu olsun” diye konuştu. Kurt’un konuşmasının ardından BDP Şırnak İl Başkanı Baki Katar kısa bir konuşma yaptı. Yapılan konuşmaların ardından kitle “Bijî Serok Apo”, Öcalan” ve “PKK halktır, halk burada” sloganları eşliğinde halay çekerken, Cudi Kültür ve Sanat Merkezi (CKM) bünyesinde faaliyet yürüten Koma Besta ve Koma Xweza konser verdi.

SURUÇ

galeriye_git
Urfa’nın Suruç ilçesinde Newroz alanındaki kutlamalara, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, KCK Yürütme Konsey Başkanı Murat Karayılan’ın kardeşleri Cemile ve Xezal Karayılan’ın da aralarında bulunduğu binlerce yurttaş katıldı. Sabah saatlerinden itibaren yurttaşlar alana gelmeye başlarken alanı ablukaya alan polis, platforma asılmış olan “Ji Öcalan re azadi, ji Kurdan re statu” pankartını mahkeme kararı olduğu gerekçesi ile indirdi. Zırhlı polis araçları ile alan kuşatılırken, binlerce yurttaş arama noktalarından geçerek alana girdi. Sayısı onbinleri bulan yurttaşlar, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posterlerini ve “Ji Kurda re statu”, “Bijî Newroz” dövizlerini taşıdı. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada tutuklu BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Van Milletvekili Kemal Aktaş ve Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin’in mesajları okundu. Sahneden iki küçük kız kardeşin söylediği “Vaye serok Apo tê” şarkısına kitle “Bijî serok Apo” sloganı ile karşılık verdi. Mesut Gewer’in söylediği şarkılar eşliğinde halay çeken kitleye hitap eden Nursel Aydoğan, “Mazlumları, Zekiyeleri, Rahşanları unutmadık. Yine 1991’de, 92 ve 93’te Cizre, Silopi ve Botan’da yapılan katliamları unutmadık. Aynı zihniyetle 2012 Newroz’unu da yasaklamak istediler. Ama Kürtler tarih yazarak, karşılık verdi” şeklinde konuştu. AKP Hükümetinin Kürtlerin özgürlük ateşini söndürmek için dağları bombaladığını, siyasetçilerini tutukladığına işaret eden Aydoğan, “Bu halk özgürlük sevdasını tüm herkese ispatladı. AKP 2012 sonunda halkın karşısında pes etti ve İmralı’nın yolunu tuttu. Bu da 10 yıllık siyasetinin tek olumlu adımı oldu” dedi.

Kutlamada Koma Hemdem ve Berivan Arin sahne aldı.

HİLVAN

Urfa’nın Hilvan ilçesinde Hilvan Devlet Hastanesi yakınında bulunan alanda kutlanan Newroz gergin başladı. Hilvan İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Hilvan Kaymakamlığı’ndan izin alınmasına rağmen polis, Newroz alanına asılan Paris’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve gençlik hareketi aktivisti Leyla Şaylemez’in fotoğraflarının bulunduğu pankartı indirmek istedi. Yurttaşların izin vermemesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Gerginlik pankartın kaldırılmasıyla son buldu. Binlerce yurttaşın katıldığı kutlama Newroz ateşinin yakılması ile başladı. Newroz ateşinin etrafında halaylar çeken yurttaşlar Newroz’u büyük bir coşku ile kutladı. “Ji bo jiyanek bi rumet an azadi an azadi” , “Zimanê me azadiya me ye” pankartının asıldığı alanda, binlerce kişi sık sık, “Bijî Serok Apo” , “PKK halktır halk burada” , “Bê Serok jiyan nabe” ve “Şehît namirin” sloganlarını attı. Kutlamada tutuklu bulunan Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan’ın mesajı okundu. Kadınların rengarenk elbiseleri ile yoğunlukta olduğu etkinlikte, yurttaşlar sağanak yağmura rağmen halay çekerek kutlamalara devam etti. Kutlama Koma Rojbîn’in sahne alması ile son buldu

MARDİN
galeriye_git
Mardin merkezde “Öcalan’a özgürlük Kürtlere statü” şiarıyla yapılan Newroz kutlaması Türkçe, Arapça ve Süryanice olmak üzere 4 dilde yapılan anonslar ve söylenen şarkılarla kutlandı. Alanı dolduran yurttaşların coşkusu doruğa çıkarken, Hatay’dan gelen müzik grubu Arapça şarkılar seslendirdi. 13 yaşındaki Mazlum Doğan Sürer’in saz eşliğinde çalıp söylediği Kürtçe ve Türkçe parçalar alanda duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Yurttaşlar kutlamaya çocukları ile katılırken, kadınların kiras-fistan ve erkeklerin şal û şepik giymesi dikkat çekti. Alanda, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posterleri, PKK ve KCK bayrakları gezdirilirken, “Öcalan” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı. Newroz alanının yanındaki yüksek binalara konuşlanan polisler, kamera ile alanı görüntüledi.

Newroz alanını dolduran kitleyi Kürtçe Süryanice ve Türkçe selamlayan BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Mardin’in medeniyetler şehri olduğunu dile getirerek, Kürt sorununun çözümüne yönelik yapılan görüşmelerin önemine değindi. Dora, “Biz bütün farklı inançların ve görüşlerin yaşamasını istiyoruz. Yıllardır Mardin’de nasıl farklı kültür ve dinler bir arada yaşadıysa bunun Türkiye’de de sağlanması için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi. Kürt sorunun siyasi bir mesele olduğunu belirten Dora, sorunun asayiş ve askeri yöntemler ile çözülemeyeceğini kaydetti.

Kutlama konuşma ve müzik dinletisi ile son buldu.

MİDYAT

Mardin’in Midyat ilçesinde de bir araya gelen onbinler “Öcalan’a özgürlük Kürtlere statü” talebini dillendirdi. Rojava Kürtlerinin kazanımlarının selamlandığı kutlama ilçe meydanında gerçekleşti. BDP Mardin Milletvekili Erol Dora’nın da katıldığı kutlama alanına akın eden Kürt, Asuri-Süryani, Yezidi ve Arap yurttaşlar, büyük bir coşku ile Newroz’u kutladı. “Tabutlara değil, çocuklarımıza sarılmak istiyoruz”, “Demokratik çözüm Öcalan’a özgürlük” pankartlarının asıldığı kutlama, saygı duruşu ile başladı. Mihelmi Dernekleri adına gönderilen kutlama mesajının okunduğu kutlamada BDP PM üyesi Ali Ürküt, BDP Mardin İl Başkanı ve ilçe başkanları birer konuşma yaptı.
Newroz Bayramının halkların barışını temsil edeceğini söyleyen Dora, bütün Ortadoğu halklarıyla barış sağlayacaklarını belirtti. Dora, “Bugün Newroz’da bu yeni günde başlatılan İmralı sürecini selamlıyoruz. Öcalanla başlatılan müzakere sürecini bütün gücümüzle destekliyoruz” dedi. Konuşmaların ardından Cizre Mem û Zin Kültür ve Sanat Merkezi Koma Yekta sahne aldı. Kutlamanın ardından toplatma kararı olduğu gerekçesi ile alanda asılan “Öcalan’a özgürlük, Kürtlere statü” pankartının polisler tarafından alınması kitlenin tepkisine eden oldu.

ANTEP

Antep’te onbinlerin katılımıyla İstasyon Meydanı’nda düzenlenen Newroz kutlaması sağanak yağmura rağmen devam ediyor. Kutlamada konuşan BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici, bu Newroz’un PKK Lideri Abdullah Öcalan ve Kürt özgürlük hareketinin final Newroz’u olacağını vurguladı. Kürt hareketi olarak Öcalan’ın arkasında olduklarını dile getiren Binici, “Bu özgürlük yürüyüşüdür. Bu yürüyüşe Sayın Öcalan 20 kişiyle başladı. Şimdi ise milyonlarla yürüyoruz bu yolda. Kürt halkı mücadelesiyle Sayın Öcalan’ı özgürleştirecektir” dedi. Binici’nin konuşması sık sık “Öcalan” ve “Bijî Serok Apo” sloganları ile kesildi. Ardından söz alan HDK Daimi Meclis üyesi Müslüm Acar, PKK Lideri Abdullah Öcalan’la yapılan görüşmelerle başlayan sürecin şeffaf ve güven verici bir şekilde devam etmesini talep etti. Sonra sahneye çıkan MKM grubu Koma Kezwen şarkılarıyla kitleyi çoşturdu. Kutlama, sanatçı Erol Berxwedan’ın sahne almasının ardından sona erdi.

SİLVAN

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde binlerce kişi Newroz Bayramını kutlamak amacıyla Azizoğlu Meydanı’nda bir araya geldi. Newroz mitinginde kutlandığı alan sarı, kırmızı, yeşil flamalar ile süslenirken “Demokratik kurtuluşla özgür yaşam Newrozuna”, “Newroz piroz be” pankartları asıldı. Kadınlar yöresel kıyafetleri ile etkinliğe katılırken küçük çocukların başlarına “Newroz piroz be” yazılarının olduğu bağları takması dikkat çekti. Sık sık “Biji serok Apo”, “Şehit namırın”, “Ya Allah bismillah serokê me Abdullah” sloganlarının atıldığı kutlama yağmurlu havaya rağmen binlerce kişinin müzik eşliğinde çektiği halaylarla sürdü.

KAHTA

galeriye_git

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde Fatih Parkı Newroz Alanı’nda yapılan kutlama için sabahın erken saatlerinde yüzlerce yurttaş toplandı. Alan sarı, kırmızı, yeşil ve BDP bayraklarıyla süslenirken, “21 Adare Newroz piroz be, Newroz zafere ulaşma, barış, özgülük ve demokratik yaşamdır” pankartları asıldı. “Biji Serok Apo” ve “Biji Newroz” şeklinde slogan atan kitle, yakılan Newroz ateşinin ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Tertip komitesi adına açılış konuşmasını yapan BDP Kahta İlçe Başkanı Sait Konuk, halkın Newroz’unu kutladı. Daha sonra konuşan BDP PM üyesi Adnan Etli ise, “Bugün İmralı’daki görüşmeleri çok önemli buluyoruz. Bu süreci tıkamak isteyenlerin provokasyonuna gelmeyeceğiz. Bu görüşmeler Öcalan ve Kürtlerin özgürleşmesi tarihi bir süreçtir” dedi. Yapılan konuşmaların ardında sahne alan Koma Ewindar’ın söylediği şarkılar eşliğinde yurttaşlar uzun süre halay çekerek kutlama yaptı.

BULAM

Bir diğer merkez olan Bulam’da ise Zerban Şölen Alanı’nda toplanan kitle, “Biji Apo”, “Newroz piroz be” sloganları atarak Newroz ateşini yaktı. Yapılan saygı duruşunun ardında konuşan BDP Adıyaman İl Eş Başkanı Bedriye Polattaş, “Direnişin ve özgürleşmenin sembolü olan bugünde sizleri Newroz ateşinin sıcaklığı ve coşkusuyla selamlıyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardında kitle davul zurna eşliğinde halaylar çekti.

KOCAKÖY

Diyarbakır Kocaköy ilçesi Kocaköy Lisesi Futbol Sahası’nda binlerce yurttaş Newroz mitinginde buluştu. Yurttaşlar Paris’te katledilen üç Kürt siyasetçinin fotoğraflarını taşıyarak, Newroz alanına girdi. Newroz etkinliğinin kutlandığı alana “Umudun, haykırmanın ve direnişin simgesi olan Newroz piroz be” pankartı asıldı. BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ve PM üyesi İnan Kızılkaya’nın konuşmacı olarak katıldığı Newroz kutlaması bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Kızılkaya’nın kısa bir konuşma yaptığı kutlamada kitleye hitap eden Ayna, Newroz’un zulme karşı başkaldırı anlamına geldiğini ifade etti. Ayna, “Bizde bu yıl ki Newrozu bu temelde anlamlandırıyoruz. Her yıl milyonlarca insan bir araya gelerek Newroz ateşini yakıyor. Bu ateş bizim içimizdeki ateştir, hep yanmaya da devam edecek. Bazı faşist gruplar sosyal medya aracılığıyla Newrozu engellemeye çalışıyorlar. Diyorlar ki; ‘Bu gün namus günüdür, provakosyon yapalım Kürtleri bitirelim.’ Biz de diyoruz ki; kimse Kürtlerin içindeki bu newroz ateşini söndüremez. Bu yıl ki Newroz ‘PKK Lideri Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Kürtlere statü’ Newroz’udur. Kimse engelleyemez” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kutlama patlatılan havai fişek ve müzik eşliğinde çekilen halaylarla sonlandı.

ERZİNCAN

BDP Erzincan İl Örgütü tarafından “Öcalan’a özgürlük Kürtlere statü” sloganıyla Newroz Bayramı, Erzincan Cemevi yanında bulunan meydanda kutlandı. BDP PM Üyesi Nimet Sezgin, sanatçı Hozan Beşir’in yanı sıra yüzlerce yurttaş kutlamaya katıldı. Polisler tarafından yoğun önlemler alınırken, kitle sık sık “Bijî Serok Apo”, “Şehît namirin” sloganları attı. “Newroz piroz be” dövizlerinin asıldığı alanda kitleye hitaben konuşan BDP PM Üyesi Nimet Sezgin, Roboski’de katledilen 34 sivil yurttaşın faillerinin bulunmamasının barış sürecine olan yaklaşımın samimiyetini ortaya koyduğunu belirtti. Gelişecek olan sürecin ancak PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından geliştireceğini ifade eden Sezgin, “Sayın Öcalan’ın 21 Mart’ta vereceği mesaj 35 yıldır akan kanı durduracaktır” dedi.

Konuşmanın ardından Newroz ateşi yakılarak, ateşin etrafında halaylar çekildi. Kitle daha sonra Hozan Beşir’in söylediği ezgiler eşliğinde uzun süre halay çekerek, kutlamayı sonlandırdı.

ÖMERLİ

Mardin’in Ömerli ilçesinde Newroz kutlaması Yenimahalle Rıfat Altındağ Meydanı’nda yüzlerce yurttaşın katılımı ile gerçekleştirildi. Sabah erken saatlerinden alana gelen yurttaşlar, polisler tarafından aranarak alana alındı. Yüzlerce kişi alanda, “Bijî azadî” ve “PKK halktır halk burada” sloganı attı. Kutlamaya, BDP Mardin Milletvekilli Erol Dora da katıldı. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından konuşma yapan Dora, yurttaşların Newroz Bayramı’nı kutlayarak, Newroz’un çözüme vesile olmasını diledi. Dora’nın ardından BDP Mardin İl Başkanı Reşat Kaymaz da kısa bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardından kutlama müzik eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

 

Resimler Yenilenecek Eysik olanlarda Tamamlanacaktır…

(HABER, FOTOĞRAF, GÖRÜNTÜ: Hayri DEMİR, İsmet MİKAİLOĞLU, Nurcan AYDIN, Gencer ARPACI, Nazım DAŞTAN, Fatoş DEMİRTAŞ, Asya ÖLMEZ, Serhat YÜCE, Mustafa YÜKSEL, Edip KAYNAR, Hasan YOLDAŞ, Şerif EDİŞ, Fikret AYDEMİR, Murat ÇİFTÇİ, Welat ÖZER, Cengiz OĞLAĞI, Özlem AĞUŞ, Jihat AKÇA, M. Zeki ÇİÇEK, Yasin KOBULAN, Zeynep TOPDEMİR, Abdulkadir TURAY)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir